14:35 06.05.2024

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

3 хв читати
Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

Алгоритми штучного інтелекту (ШІ) у сфері охорони здоров'я можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не в змозі, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

За словами директора групи технологічного розвитку медичної лабораторії "Діла" Ірини Дорошенко, такі автоматизовані алгоритми під час проведення морфологічних досліджень (ЗАК, ЗАС, цитогенетичні дослідження) ідентифікують і виконують попередню класифікацію клітин відповідно до закладених стандартів або накопиченої бази даних. Крім того, зокрема, в перинатальній діагностиці виконується розрахунок ризиків настання негативних прогнозів.

"Якщо ми поговоримо про лабораторний висновок, то за допомогою ШІ можна досягти точності 90% і вище за деякими напрямами. Точність суб'єктивної оцінки людиною не дуже висока і може бути збільшена за допомогою ШІ. Тобто ми усуваємо такі фактори, як втома, неуважність, системні та несистемні помилки. Але надперевага оцінки людиною - це нестандартні випадки, за яких вам потрібно відмовитися від узагальнених правил. Наразі ШІ поки що не може зробити це ефективно", - сказала вона.

Водночас Дорошенко зазначила, що висновки, зроблені людиною, можуть бути точнішими у 5% випадків, тоді як у 95% точніший ШІ. За словами Дорошенко, найефективнішим застосування алгоритмів ШІ можуть бути ефективними, зокрема, під час проведення скринінгових досліджень, а також у дуже складних, де оцінюють можливість і ризики тих чи інших діагнозів, зокрема в онкології.

"ШІ відіграє важливу роль у міждисциплінарній діагностиці, коли різні лабораторні методи дають результати, які розкидані при інтерпретації", - сказала вона.

Своєю чергою, директор із медичних інновацій клініки UniClinic (Запоріжжя) Михайло Софілканич зазначив, що ця клініка розробила й успішно використовує п'ять асистентів на основі ШІ, які значно підвищили якість обслуговування пацієнтів і оптимізували роботу персоналу. Лікувальний заклад використовує асистента ШІ для оцінки листування операторів call-центру з пацієнтами, асистента для поліклініки для аналізу діагнозів і призначення лікарів, зіставляючи їх із базою даних клініки, а також асистента ШІ діагностики, який аналізує висновки КТ і МРТ, надаючи рекомендації лікарям, що прискорює процес діагностики та зменшує ймовірність помилок. Крім того, тут використовуються алгоритми ШІ в симуляторі для тренінгу розмов операторів call-центру та оцінки аудіозаписів розмов.

"Ми переконані, що використання штучного інтелекту в медицині є кроком у майбутньому. Наш досвід показує, що ШІ може значно поліпшити якість медичних послуг та оптимізувати персонал", - вважає Софілканич.

Водночас операційний директор і співвласник багатопрофільного медичного центру "Лелека" Вадим Зукін у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зазначив, що їхня клініка наразі дуже цікавиться цією темою.

"Ми стежимо за новинками в цьому напрямі, але поки що нічого серйозного і готового для медицини, чим могли б користуватися вже зараз, ми не бачимо", - сказав він.

Зі свого боку, заступник гендиректора "Сінево Україна" Микола Скавронський зазначив, що прикладом використання технологій ШІ в "Сінево" є програмне забезпечення, що використовується в процесі виконання аналізів загальної практики, однак, за словами Скавронського, "програма лише "подає снаряди", фінальне рішення і валідація результатів залишається за лікарем".

"У боротьбі "лікар із мікроскопом" проти "програма розпізнавання на основі ШІ" ініціативу вже перехопив ШІ, а для лікаря ситуація значно погіршується з року в рік, тобто роль людини зменшується. На мій погляд, сьогодні ми перебуваємо на початку шляху розвитку ШІ в медицині та лабораторній діагностиці, і цей процес лише починається", - сказав він.

Водночас Скавронський наголосив, що наразі в Україні заходи з нормативного регулювання технологій ШІ перебувають лише на стадії розроблення: "регулювання відсутнє, законодавчу базу створено і вона працює "під людину". За оцінкою Скавронського, у сфері лабораторної діагностики технології ШІ можуть значно спростити і прискорити низку процесів і виключити вплив людського фактора, а в майбутньому, можливо, зможуть робити певні прогнози.

Водночас Скавронський нагадав, що у травні 2023 року ВООЗ закликала до обережності під час використання ШІ у сфері охорони здоров'я та наголосила, що дані, які використовуються для навчання ШІ, можуть бути упередженими, генерувати оманливу або неточну інформацію, створюючи ризики для здоров'я користувачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА