Інтерфакс-Україна
11:28 04.09.2025

Ціни на свинину підвищилися через скорочення виробництва

2 хв читати
Ціни на свинину підвищилися через скорочення виробництва
Фото: Unsplash

Ціни на свинину в Україні цього річ залишаються на помітно вищому рівні, ніж торік, що пов'язано зі скороченням внутрішнього виробництва, повідомила Асоціація "Свинарі України" (АСУ).

У галузевій асоціації зазначили, що за підсумками семи місяців 2025 року промислове виробництво свинини зменшилося на 14-15% порівняно з аналогічним періодом 2024-го, а загальне скорочення галузі оцінюють на рівні близько 10%.

"Галузь свинарства розпочала 2025-й з рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я — менше ніж 2,9 млн голів. Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, говорити про стабільне відновлення поки зарано. Це радше сезонні коливання, які спостерігаємо щороку", — пояснила керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

За її словами, не менш важливим фактором є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини — за попередніми підсумками восьми місяців року він у 6,5 раза перевищив увесь обсяг 2024 року, та досі не має значного впливу на цінову динаміку.

"Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини або менше ніж 3% від загального обсягу. Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції", — підкреслила експерт.

Вона також зауважила, що на ціну свинини справляють тиск сезонні чинники.

"Улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються. У спекотну пору тварини гірше набирають масу і пропозиція кондиційної свинини зменшується. Цього року сезонний фактор співпав зі загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні", — розповіла Бондарська.

Щодо прогнозів до кінця року, експертка зазначила, що певне зниження цін усе ж очікують, проте воно не буде суттєвим.

"Традиційно наприкінці третього – на початку четвертого кварталу попит на свинину знижується. Це пов’язано з тим, що на ринку з’являються альтернативні джерела білка — м’ясо тварин, вирощених у присадибному секторі, птиця, риба, гриби. До того ж споживачі готуються до опалювального сезону. Однак цього року через менший обсяг виробництва очікуване зниження котирувань буде незначним", — пояснила вона.

У галузевій асоціації прогнозують, що вже з кінця листопада попит знову зросте: м’ясопереробники готуються до зимових свят, а в грудні активнішими стають і споживачі.

"Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно залишатиметься ослабленою, хай і дещо вищою ніж влітку. Це, ймовірно, "пом'якшить" очікуване зниження котирувань на ринку свинини", — резюмувала аналітик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Економіка України продемонструвала значну стійкість, але з'явилися ознаки уповільнення - Пакет розширення

Вакантність столичної торгової нерухомості знизилась до 12,9%

"Інтерпайп" за 6 міс. знизив продаж залізничної продукції у Європі та України і наростив в інших країнах включно

НКРЕКП схвалила тариф "Укренерго" на передачу на 2026р. в 786,74 грн/МВт*год, для зеленої металургії – в 428,63 грн/МВт*год

Україна продовжує накопичувати запаси газу в ПСГ після початку активного опалювального сезону

Нова програма МВФ не залежатиме від надання репараційного кредиту - Свириденко

Аграрії отримали 245,9 млн грн страхових відшкодувань за програмою "МетеоЗахист 2025"

Питання платіжного балансу має розглядатися з базовим припущенням достатнього міжнародного фінансування – Пишний

Оцінки ділової активності бізнесу у жовтні трохи погіршилися, але залишилися в позитивній зоні – НБУ

Уряд розраховує на 10-14 млн користувачів "Зимової підтримки" взимку 2025-2026рр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА