16:11 13.10.2022

iPhone-дипломатія допомагала мені дуже сильно в перші дні війни - Зеленський

3 хв читати
iPhone-дипломатія допомагала мені дуже сильно в перші дні війни - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський, говорячи про свої відносини з лідерами європейських країн та США, заявив, що в перші дні війни йому в оперативному реагуванні на російську агресію дуже сильно допомагала iPhone-дипломатія.

"У мене справді були близькі відносини з Джонсоном. Близькі з Дудою, президентами Латвії та Литви. Це ті люди, яким я міг зателефонувати. Еммануель Макрон мені завжди каже: ти мені телефонуй на WhatsUp. І ми дійсно дуже багато з цими лідерами говорили не за протоколом, а швидко. Це було швидке реагування… Так вийшло раптом, що у нас з'явилися відносини і з Драгі (прем'єр-міністр Італії – ІФ)", – розповів Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF.

Це проявлялося, за його словами, зокрема, й за рахунок того, що під час війни глава держави займається не лише стратегічними питаннями, а й мікроменеджментом.

"Війна, особливо війна з росіянами, зі складною великою країною, диктує швидкі рішення. Просто зараз. І тут історія не лише про стратегію. Половина твоєї голови займається стратегією, а половина повинна тактично робити кроки у відповідь. І ось у цій тактиці важливо, хто з тобою, тому що: (потрібні – ІФ) швидкі поставки, потрібно (швидко – ІФ) політично зібратися, обговорити – ось це все передбачає не звичайну дипломатію, а ту, яку я назвав би iPhone-дипломатією, якої не було раніше у нашої країни", - сказав він.

"І я відкритий абсолютно. Я просив: давайте розмовляти швидше. Не замовляти телефонну розмову, а швидше говорити один з одним", - додав президент.

Зеленський також зазначив, що має дуже добрі дипломатичні відносини з президентом США, Словаччини, федеральним канцлером Німеччини та іншими лідерами.

"Ці відносини такі ж міцні, як і з країнами, про які я вже сказав. Я просто говорю, що ще з'явилася і ось ця iPhone-дипломатія. Вона мені допомагала дуже сильно в перші дні війни. Я з Дудою говорив і вночі, і коли мені це потрібно було. А президент Байден, до речі, перший, хто зателефонував після атаки (24 лютого – ІФ). Це було, здається, о 6:20 ранку. Здається, його дзвінок був перший", - сказав президент.

"Я не хочу нікого зараз образити (кого не назвав - ІФ). Вони всі добре до нас ставилися, але iPhone-дипломатію ніхто не скасовував", - додав він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, хто ще з лідерів країн Заходу спілкувався з ним після завдання Росією ракетних ударів по центру Києва 10 жовтня, Зеленський відповів, що це були глави США, Німеччини, Польщі, Франції, Канади та ін.

"Я не пам'ятаю зараз, у якій черговості, тому що після цього удару у мене було 10 або 11 дзвінків із лідерами. Усі відгукуються швидко, і це також важливий чинник", - зазначив Зеленський.

Крім того, наголосив глава держави, за час повномасштабного російського вторгнення в Україну змінилися і відносини з німецьким канцлером Олафом Шольцом – у плані більшої підтримки України.

"Мене запитували про канцлера - як змінилося все? Змінилося. Реакція дуже швидка Олафа сьогодні. І мені було важливо, щоб G7 зібралася. І у Німеччини там лідерська позиція була. Він усе це організував. Там усі країни нас підтримали. Звісно ж, якби ставлення канцлера було інше, ця зустріч могла б відбутися через 10 днів. Це ж позачергове засідання було, і він не був би ні в чому винний. Але його дії охарактеризували його ставлення до нас. Я радий, що це ставлення на сьогодні є таким. І я хотів би, щоб ми його не втратили", - резюмував президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА