09:48 21.03.2024

РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО в коротші терміни, ніж передбачалося - ISW

2 хв читати
РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО в коротші терміни, ніж передбачалося - ISW

Низка російських фінансових, економічних і військових показників свідчать про те, що РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО не в найближчому майбутньому, але, ймовірно, в коротші терміни, ніж спочатку припускали деякі західні аналітики, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

"Президент Польщі Анджей Дуда наголосив в інтерв'ю CNBC від 20 березня, що Путін активізує зусилля з переведення Росії на військову економіку з наміром мати можливість атакувати НАТО вже у 2026 або 2027 році, посилаючись на незазначені дослідження Німеччини. Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен заявив 9 лютого, що нові розвіддані відзначають те, що Росія може спробувати атакувати країну НАТО протягом трьох-п'яти років, що менше, ніж за звітною оцінкою НАТО за 2023 рік", - зазначають аналітики.

При цьому зазначається, що терміни відновлення значної російської звичайної військової загрози багато в чому залежать від фінансових ресурсів, які в РФ готові спрямувати на ці цілі. Також наголошується на спробах керівництва РФ створити умови для стабілізації довгострокового фінансового становища РФ за рахунок вищого рівня державних видатків, а Путін дає зрозуміти, що довгострокова фінансова стабільність РФ потребуватиме створення дискомфорту "деяким багатим силовикам-промисловцям". У зведенні наголошується, що "це частина російської фінансової та внутрішньої підготовки до потенційного майбутнього великомасштабного конфлікту з НАТО, а не лише до затяжної війни в Україні".

"Росія, схоже, не стикається з неминучою фінансовою кризою, а збільшення військових витрат стало найзначнішою зміною в російській бюджетній політиці, тому зусилля щодо забезпечення фінансового майбутнього Росії, найімовірніше, спрямовані на створення довгострокових умов, а не на вирішення нагальних фінансових проблем. Росія продовжує зусилля з обходу міжнародних санкцій, а Міжнародний валютний фонд підрахував, що ВВП Росії зросте на 2,6 відсотка у 2024 році, і повідомив, що у 2023 році ВВП Росії зростав швидше, ніж економіки всіх країн Великої сімки (G7)", - зазначають в ISW.

Також повідомляється, що збройні сили РФ продовжують проводити структурні реформи, щоб одночасно підтримати війну в Україні та водночас розширити можливості РФ у довгостроковій перспективі в рамках підготовки до потенційного майбутнього великомасштабного конфлікту з НАТО.

"ISW продовжує вважати, що Росії наразі бракує живої сили, військової інфраструктури та потенціалу навчання для належного укомплектування декількох абсолютно нових дивізій армійськими формуваннями до повної чисельності в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Однак такі реформи, скоріше, спрямовані на нарощування довгострокового військового потенціалу Росії щодо НАТО, а не на негайне створення та укомплектування нових формувань до рівня армії", - йдеться у зведенні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР: Окупанти запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами Запорізької АЕС

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА