13:21 25.04.2024

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

2 хв читати
Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

64% опитаних українців вважають, що "демократія може мати свої недоліки, але це - найкраща система правління", 44% вважають, що країною керує воля народу.

Про це свідчать підсумки дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у жовтні-грудні 2023 року у співпраці з Gallup Int. у межах проєкту End of Year 2023.

"Україна є шостою серед досліджуваних країн за рівнем цілковитої згоди з твердженням, що "демократія може мати свої недоліки, але це - найкраща система правління". У цьому тренді вона приєднується до європейських країн, перші п’ять позицій займають Швеція, Австрія, Німеччина, Іспанія, Швейцарія", - ідеться в пресрелізі СГ "Рейтинг", присвяченому п'ятій темі дослідження: рівень демократії.

Повідомляється, що "загалом в Україні з цим твердженням (демократія - найкраща система правління - ІФ-У) згодні 64%, 14% і згодні, і не згодні, і лише 16% із цим не погодилися".

Соціологи фіксують, що найбільше незгодних із тим, що демократія - найкраща форма правління, серед опитаних в Іраку, Кенії, Пакистані, Перу, Молдові.

Також Україна входить до першої десятки країн, які відповіли, що їхньою країною керує воля народу. З цим згодні 44%, 17% частково згодні, проте 36% так не вважають.

Серед країн, які вважають, що їхньою державою керує воля народу, - Швеція, Індія, Афганістан, Косово, Швейцарія, Малайзія. Найменше відчувають, що народ керує країною, в Боснії і Герцеговині, Росії, Болгарії, Північній Македонії.

Міжнародне опитування Gallup International End of Year Survey (EoY) - це щорічне дослідження, започатковане й розроблене в 1977 році. Цього року проєкт проводився в 41 країні світу.

Загалом у рамках дослідження опитано 40 428 осіб у всьому світі. В кожній країні протягом жовтня-грудня 2023 року опитано репрезентативну вибірку близько 1000 осіб. В Україні опитування проводила СГ "Рейтинг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА