Вибори
10:50 09.07.2019

Порошенко про підсумки саміту "Україна-ЄС": Сенсації не сталося, у декларації не вказані "Азовські санкції" та питання "Північного потоку-2"

3 хв читати
Порошенко про підсумки саміту "Україна-ЄС": Сенсації не сталося, у декларації не вказані "Азовські санкції" та питання "Північного потоку-2"

Саміт "Україна-ЄС", який відбувся сьогодні у Києві, сам по собі є позитивним фактом, однак у його підсумковому документі не зафіксовані ключові позиції розвитку подальшої співпраці нашої держави з європейськими партнерами. Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» заявив в ефірі телеканалу "Україна", коментуючи перебіг та документи, підписані за підсумками переговорів.

"Позитивним є той факт, що саміт відбувся. Бо було багато пропозицій, щоб саміт проводити в грудні або в лютому наступного року. Але я категорично не допускаю того, щоб ми дозволяли у відносинах України – Євросоюз великі перерви", – констатував Порошенко.

Він зазначив, що на саміті підписані документи, які розроблялися його командою ще рік-два тому. "Позиції по розвитку причорноморського узбережжя, приазовського узбережжя, позиції підтримки децентралізації є надзвичайно важливими щодо поточної роботи. Позитивно і те, що схвалена чітка позиція підтримки Україні в у війні проти країни-агресора, проти Російської Федерації. Мені приємно, що ми продовжили ту лінію, яка була запропонована мною ще рік тому. Йдеться про наступні після плану "Східного партнерства» кроки "Чотирьох союзів", – наголосив Порошенко.

"Це союз митний, союз енергетичний, шенгенський і цифровий. Що вони дають простим людям? Цифровий союз дає безкоштовний роумінг у всіх країнах Євросоюзу. А це разом із безвіком є надзвичайно важливо. Союз енергетичний – це енергетична на безпека нашої держави. Союз митний і  Шенгенський дають свободу пересування для громадян і товарів", – пояснив лідер партії "Європейська Солідарність".

Але не вдалося досягти ключових домовленостей, зазначив Порошенко. "Перше, що не вдалося зробити – це окреслити  шляхи поглиблення санкцій. Була заява по морякам. Але ми підготували "Азовський пакет" санкцій. Якщо Путін не звільняє моряків – то має бути відповідна реакція Євросоюзу і відповідне покарання. Санкції – це не інструменти покарання. Це інструменти тиску щодо зобов’язань виконання рішень арбітражу по українським морякам, які були виграні відповідно до моїх директив", – нагадав Порошенко.

Він також відзначив відсутність в підсумковому документі позиції щодо будівництва "Північного потоку-2". «Не вдалося також добитися, щоб у підсумкову декларацію були вставлені питання "Північного потоку – 2". А до кінця 2019 року залишається все менше часу", – наголосив Петро Порошенко.

Лідер "Європейської Солідарності" також пояснив, що для реалізації ініціативи "Чотирьох союзів" потрібно мати не декларативні заяви, а дорожню покрокову карту.

"Ми готові допомагати Україні, ми – державники, і в жодному разі для нас позиція "Чим гірше тим краще" не може бути прийнятною. Програма, яка передбачає кооперацію з ЄС, вимагає кропіткої фактично цілодобової роботи, до якої я закликаю і парламент, і уряд і президента. Той факт, що ми на сьогодні знову не виступаємо єдиною командою, є поганою послугою Україні, команда якої має сприйматися так, як сприймалася наша делегація у ПАРЄ", – переконаний Петро Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Порошенко передав FPV-дрони "Пегас" та ремонтну майстерню бійцям штурмового батальйону "Да Вінчі"

Порошенко везе на східний фронт чергові 2 тисячі дронів

Порошенко привіз екскаватори  на Сумщину: замість лопат потрібна потужна техніка

Порошенко привіз морпіхам на Південь FPV-дрони і квадроцикли для евакуації поранених

Порошенко в Одесі передав вантажівки та гідрокостюми підрозділам, які прикривають узбережжя

Порошенко везе на фронт 2 тисячі FPV-дронів

Порошенко на замовлення військових механіків передає у бригади пересувні майстерні 12-03-2024

Снаряди, Taurus, F16: Порошенко на Конгресі ЄНП закликав союзників дати Україні все, що треба для перемоги

Порошенко закликає прискорити будівництво фортифікаційних споруд і купує екскаватори для їх зведення

Суд у РФ вирішив стягнути на користь держави акції липецької фабрики "Рошен" і заборонити в Росії діяльність Порошенка

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА