12:29 21.01.2021

Зеленський підписав закон про закупівлю ОГТСУ газу на біржі

2 хв читати
Зеленський підписав закон про закупівлю ОГТСУ газу на біржі

 Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким вносяться зміни до закону про державні закупівлі, що дозволяють купувати Оператору ГТС України (ОГТСУ) природний газ на біржі.

Відповідна інформація розміщена на сайті Верховної Ради у четвер.

Як повідомлялося, 2 листопада законопроект №3176, яким вносяться зміни до закону про державні закупівлі, що дозволяють Оператору ГТС України (ОГТСУ), а також іншим державним і комунальним компаніям купувати природний газ на біржі, ухвалила Верховна Рада у другому читанні.

Документ підтримали 300 народних депутатів.

Згідно з ним, створення можливостей купівлі ОГТСУ газу на біржі посприяє підвищенню ліквідності та розвитку оптового ринку короткострокових стандартизованих продуктів під час купівлі газу для балансування системи.

Ухвалення законопроекту №3176, зокрема, дасть можливість вирішити наявну законодавчу колізію. Так, на ОГТСУ поширюється закон "Про державні закупівлі", відповідно до якого компанія може купувати газ виключно через систему державних закупівель ProZorro, тендерна процедура на якій триває від декількох днів до декількох місяців. Одночасно положення Мережевого кодексу зобов'язують оператора купувати короткострокові продукти газу для балансування ГТС і визначення плати за добовий небаланс.

Документ також дозволяє купівлю газу на біржі іншим державним і комунальним підприємствам, що дозволить їм економити кошти під час закупівлі газу для власних потреб.

За словами директора з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ТОВ "Оператор ГТС України" Ольги Бєлькової, на першому етапі доступ до газової біржі і, відповідно, до купівлі газу за ринковими цінами отримають ОГТСУ та оператор газосховищ, на другому етапі - всі інші державні та комунальні підприємства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА