15:37 14.08.2023

ДП "Лісі України" саботує створення нових заповідників

2 хв читати

Незважаючи на те, що ліси України за Конститутцією України належать народу України, насправді вони в нашій країні належать одній людині - генеральному директорові півтора роки тому створеному ДП «Ліси України» Юрію Болоховцю. Саме ця людина сама вирішує скільки рубати ліси, і саме від неї залежить створення нових лісових заповідних територій. Наразі він прийняв рішення жорстко саботувати їх створення.

Так, він відмовляє Міндовкілля України у розгляді створення нових національних парків, саме його ДП «Ліси України» відмовило Київському еколого-культурному центру у створенні чотирьох заповідних об’єктів у Черкаській та Київській областях для охорони червонокнижних рослин-підсніжника  та бруслини  карликової.

Ю.Болоховець не виконує Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року». Згідно цього Закону,  відсоток заповідних териториій в Україні в 2025 р. повинен бути 12,5%, а в 2030 р.- 15%.

Гендиректор ДП «Ліси України» не виконує Державну стратегію регінального розвитку на 2021-2027 р., затверджену Кабміном Україні 05.08.2020 р., згідно з якою до 2027 р. в Україні заповідні території мають займати 15% усієї території. При тому, що  сучасний показник країн Євросоюзу вже 21%.  В Україні зараз цей показник становить близько 6,6%, і Ю.Болоховець, який наклав свою "лапу" на всі ліси України, не дає його збільшувати.

А тим часом Євросоюз вже прийняв План «Повернення природи в наше життя», яким у країнах Євросоюзу до 2030р. показник заповідності  має становити 30% від всієї площі території, причому заповідні об’єкти із суворим заповідним режимом повинні становити половину.

Плювати Болохівцю і на дві Директиви ЄС - Оселищну  та Пташину, згідно з якими Україна для того, щоб її прийняли в ЄС, повинна взяти під охорону місця проживання рідкісних рослин і тварин. Але як це зробити, якщо Україна створила на шкоду ринковій економіці у себе монополіста з рубання та продажу лісу, поставила на чолі цієї монополії губителя лісів, лісгоспів та лісової галузі Болохівця, який ще й гальмує в нашій країні екологічні євроїнтеграційні процеси. В результаті завдяки ворогу лісів  Болохівцю Україну можуть не  прийняти до ЄС.

Хотілося б запитати у Шмигаля та Зеленського, як така людина опинилась на чолі лісової галузі України?

 

Автор - Владимир Борейко,  еколог

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА