21:33 21.03.2024

Поліпшення сполучення, безпеку та стійкість визначено пріоритетами України та ЄС у транспортному діалозі

2 хв читати
Поліпшення сполучення, безпеку та стійкість визначено пріоритетами України та ЄС у транспортному діалозі

Україна і ЄС у транспортному діалозі зосередилися на трьох основних наскрізних пріоритетах: поліпшення сполучення, безпека, стійкість, повідомила глава Генерального директорату Єврокомісії з питань мобільності та транспорту (DG Move) Магда Копчинська за підсумками III засідання високого рівня транспортного діалогу ЄС-Україна, яке відбулося в Києві.

"ЄС і Україна домовилися про зміцнення співпраці та узгодження дій на всіх видах транспорту. Це результат ІІІ засідання", - зазначила Копчинська в соцмережі X у четвер увечері.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури уточнили, що це засідання стало першим за останні п'ять років. Під час нього було обговорено взаємодію в розвитку всіх видів транспорту та модернізації критично важливої транспортної інфраструктури з пріоритетом на мережу TEN-T, розвиток прикордонної інфраструктури, продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС, питання підтримки авіагалузі. Сторони також обговорили необхідність узгодження нормативно-правових актів для підтримки транспортної безпеки та впровадження стійких рішень для міжміської та міської мобільності, ідеться в повідомленні.

Копчинська зазначила, що обговорювали також Український коридор, розвиток Дунайського кластеру, збільшення вантажоперевезень "Укрзалізниці" та "Шляхи солідарності" для підтримки українського імпорту та експорту і цілісності з транспортною системою ЄС.

Вона нагадала, що з часу останньої зустрічі на високому рівні у 2019 році співпраця ЄС та ЄС у сфері транспорту суттєво змінилася: було підписано Угоду про дорожній транспорт, Україна долучилася до Фонду "З'єднуючи Європу" (CEF) та за її участю було переглянуто мережу TEN-T.

"Наша співпраця з Єврокомісією, зокрема DG Move, у питанні транспорту та логістики має визначальний вплив на збільшення обсягів експорту та імпорту між Україною та країнами ЄС. Разом із тим, є багато спільних планів, зокрема в рамках програми CEF, завдяки якій ми плануємо побудувати низку пунктів пропуску на кордоні", - цитує слова Кубракова пресслужба Мінвідновлення.

Він наголосив, що посиленої взаємодії потребує питання продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС - "транспортний безвіз", оскільки воно критично важливе для виживання української економіки.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія висунула пропозицію продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною та Молдовою щонайменше до кінця 2025 року, однак розглядає внесення низки нових пунктів до її тексту.

Україна та ЄС започаткували транспортний діалог у 2017 році. Очікувалося, що він стане майданчиком для контактів на постійній основі керівництва Мінінфраструктури та представниками ЄС з метою підтримки реформ в інфраструктурі.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА