19:26 04.10.2012

Довіра інвесторів до економіки України напередодні виборів впала до рекордно низького показника - ЄБА

2 хв читати

Представники бізнесу в Україні за підсумками третього кварталу 2012 року поставили рекорд низької оцінки бізнес-клімату та умов ведення господарської діяльності в країні - 2,14 балів (з п'яти), що є найнижчим показником з 2008 року.

Як наголошується в прес-релізі Європейської бізнес асоціації (ЄБА), згідно з даними індексу інвестиційної привабливості України (в опитуванні взяли участь 103 перші особи компаній-членів ЄБА), довіра бізнесу до економіки України зменшилася навіть порівняно з попереднім кварталом на 0,5 бала. При цьому головні проблеми, що вплинули на негативні оцінки респондентів, залишилися незмінними - фіскальний тиск, корупція, нестабільна політична ситуація напередодні виборів.

"Наразі ми бачимо, що коло проблем, з якими стикаються інвестори, залишилося незмінним - це корупція, залежність судової системи, зарегульованість ринку, фіскальний і адміністративний тиск. Що спричинило ще більш різке падіння рівня довіри бізнесу? Проблему слід шукати у передвиборній нестабільності, дисонансі стратегій і обіцянок політичних сил: все це вкрай негативно впливає на настрої інвесторів", - зазначила виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко.

У свою чергу, президент ЄБА, генеральний директор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала наголосив, що зниження показників індексу відображає уповільнення темпів зростання в промисловому, аграрному та будівельному секторах.

"Згідно з попередніми даними, ВВП України в третьому кварталі зменшився на 1,5-2% і компанії, очевидно, це відчувають. З одного боку, основним чинником такої динаміки є зростання зовнішнього попиту, з іншого - негативну роль відіграє підвищення податкового тиску і жорстка грошово-кредитна політика в країні. Ми сподіваємося, що після виборів уряд сконцентрує свої зусилля на економічній політиці, орієнтованій і спрямованій на зростання", - наголосив він.

За словами керуючого партнера компанії "Ернст енд Янг" в Україні Олексія Кредісова, негативні очікування, згідно з результатами опитування, позначаються на рішеннях бізнесу щодо стратегій рекрутингу та інвестицій.

"Серед найпроблемніших питань все ще залишаються необґрунтований податковий тиск, поширення корупції та бюрократії, нерівні умови ведення бізнесу та конфлікти інтересів, а також недосконала судова система. Українська влада має представити план, спрямований на вирішення цих проблем, заслужити довіру бізнесу, і розпочати його втілення. Лише в такому разі ми можемо сподіватися на позитивні зрушення, які, в свою чергу, стимулюватимуть інвестиції та підвищать рівень зайнятості, а також конкурентоспроможності вітчизняної економіки", - зазначив О.Кредісов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА