19:04 23.10.2012

Тимошенко наполягає на поверненні до колонії - адвокат

3 хв читати
Тимошенко наполягає на поверненні до колонії - адвокат

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко повторно звернулася із заявою про переведення її до Качанівської виправної колонії (Харків) у зв'язку з "неможливістю продовжувати лікування в тих умовах, в яких вона перебуває" в ЦКЛ №5 (Харків), повідомив адвокат екс-прем'єра Олександр Плахотнюк.

"Сьогодні Юлія Володимирівна повторно звернулася із заявою і до головного лікаря лікарні (Михайла Афанасьєва - ІФ), і до начальника колонії (Ігоря Колпащикова - ІФ) із заявою про те, щоб її все-таки перевели до колонії, тому що в тих умовах, в яких нині вона перебуває, лікування неможливе. І до цієї заяви було долучено як додаток позицію лікарів клініки "Шаріте" з цього питання", - сказав О.Плахотнюк у вівторок журналістам біля ЦКЛ №5.

Він процитував переклад листа німецьких лікарів за підписом голови клініки "Шаріте" Карла-Макса Айнхойпля від 19 жовтня, в якому критикується оприлюднення відеозаписів Ю.Тимошенко в лікарняній палаті та процедурному кабінеті і відзначається неможливість вилікувати екс-прем'єра в умовах, коли немає можливості для довірчого спілкування лікарів і пацієнтки.

"Лікарі клініки "Шаріте" рішуче критикують оприлюднення відеозаписів, на яких показано пані Тимошенко в лікарні та на здійснення яких вона не надавала свого дозволу. Це ще одне серйозне порушення принципу довіри, на який кожен пацієнт має розраховувати без будь-яких обмежень. Це чергове неправомірне використання конфіденційної інформації, що з погляду лікарів є абсолютно неприпустимим", - процитував лист захисник.

"Ми вже неодноразово критикували те, що не маємо можливості провадити довірчі терапевтичні розмови з пацієнткою: постійна присутність охорони, присутність іншої пацієнтки, яка, як випливає з повідомлень у пресі, ділиться своїми спостереженнями зі ЗМІ, встановлення камер та постійне спостереження за допомогою камер, яке здійснюють, зокрема, чоловіки-охоронці, не лише зачіпає почуття соромливості пацієнтки, а й є несумісним із чинними в Європі принципами та повагою до гідності пацієнтки. Чергове оприлюднення відеозаписів у медичному контексті є неприпустимим і з медичного, і з людського погляду. Таким чином, українська тюремна адміністрація підтверджує висловлені ще у березні 2012 року побоювання лікарів "Шаріте", що в таких умовах, які є несумісними, зокрема, з принципами комітету із запобігання катуванням, успішне лікування пацієнтки неможливе", - дочитав лист О.Плахотнюк.

На його думку, подальше перебування Ю.Тимошенко в лікарні буде "насильницьким утриманням".

"Незрозуміло, чого очікує пенітенціарна служба, і які нині робитимуть заяви органи влади на противагу цій заяві. У цій ситуації її подальше перебування в лікарні буде нічим іншим як насильницьким утриманням її тут, тому що своє ставлення до цього питання вона висловила. Німецькі лікарі свою думку висловили. Тепер справа лише за пенітенціарною службою, і вона зобов'язана перевести Юлію Володимирівну до колонії", - сказав О.Плахотнюк.

Він скептично оцінив можливість продовження лікування Ю.Тимошенко в Качанівській виправній колонії.

"Чи готові до цього (продовження лікування в колонії - ІФ) німецькі лікарі - треба запитувати у них. Повний курс лікування не пройдено. Більше того, останні ці події негативно вплинули на стан здоров'я Юлії Володимирівни. Що стосується можливості проведення лікування в колонії, я не думаю, що в колонії буде якийсь інший режим лікування - я маю на увазі відеоспостереження тощо. Наскільки це буде ефективно - незрозуміло", - зазначив О.Плахотнюк.

Він також не зміг відповісти на запитання, чи приїдуть лікарі з клініки "Шаріте" для участі в засіданні Міжнародної медичної комісії або обмежаться письмовим викладенням своєї позиції.

"Найімовірніше приїдуть, але точно не можу сказати", - сказав О.Плахотнюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА