16:47 24.10.2012

Лазаренко не давав держгарантій щодо "ЄЕСУ" - адвокат

2 хв читати

Екс-прем'єр-міністр України Павло Лазаренко не давав державних гарантій за зобов'язаннями корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), заявляє його адвокат Марина Долгопола.

"Гарантій уряду в юридичному розумінні Павло Лазаренко ніколи не надавав. Є листування Павла Лазаренка з урядом Росії і керівництвом "Газпрому", - сказала вона на прес-конференції в середу в Києві.

Як повідомлялося, 22 жовтня Апеляційний господарський суд Києва призупинив провадження з розгляду апеляції про виплату українським урядом боргу корпорації "ЄЕСУ" перед Міністерством оборони Російської Федерації у зв'язку з розслідуванням СБУ аналогічної кримінальної справи. Рішення ухвалено у зв'язку з відповідним клопотанням Кабінету Міністрів, що надійшли до суду 19 жовтня.

Раніше Міноборони РФ звернулося до Госпсуду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн у справі корпорації "ЄЕСУ". Російська сторона зажадала залучити як відповідача, окрім Кабміну України, Держказначейство. "ЄЕСУ" у справі фігурує як третя особа. Зазначений обов'язок, як стверджує позивач, виник наприкінці 1990-х років, коли "ЄЕСУ" на чолі Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник корпорації "ЄЕСУ" у суді заявив, що листи П.Лазаренка юридично не є державними гарантіями, а "ЄЕСУ" виконати постачання в повному обсязі завадив тиск з боку державних органів України. Представники уряду України на засіданні суду вказували на завершення строку позовної давності, а також стверджували, що жодних держгарантій за зобов'язаннями "ЄЕСУ" не було.

19 вересня поточного року Госпсуд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу "ЄЕСУ", зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис 506 грн. 25 вересня представник Кабінету Міністрів України оскаржив це судове рішення. Також апеляції на це рішення подали Держказначейство і "ЄЕСУ". Скарги об'єднані в одне провадження. Апеляційний Господарський суд Києва продовжить розгляд апеляцій 22 жовтня.

Крім того, наразі в Харкові проходять судові засідання ще за одним обвинуваченням, інкримінованим Ю.Тимошенко, яке стосується діяльності "ЄЕСУ". На цих засіданнях Ю.Тимошенко не присутній. Засідання відкладаються через стан здоров'я екс-прем'єра. Брати участь у засіданнях суду у режимі відеоконференції Ю.Тимошенко категорично відмовляється. Чергове засідання призначене на 13 листопада.

Ю.Тимошенко звинувачують за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 роках шляхом незаконного отримання податку на додану вартість; замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість; несплата податку за підприємством "ЄЕСУ"; несплата прибуткового податку, скоєння злочину шляхом службової підробки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА