09:39 01.11.2012

Екс-прем'єр України Лазаренко виходить на волю

3 хв читати

1 листопада з американської в'язниці Terminal Island на острові в Каліфорнії має вийти на волю екс-прем'єр України Павло Лазаренко, який загалом провів в ув'язненні понад десять років за фінансові махінації.

Як повідомив в інтерв'ю газеті "Сегодня" один з адвокатів П.Лазаренка Віктор Чевгуз, колишній прем'єр після тюрми приїде до свого американського маєтку, де до сьогодні ніхто не мешкав.

"Буде, звісно, зі своєю дружиною Оксаною (друга дружина П.Лазаренка - ІФ) і двома їхніми спільними дітьми. Вони на нього дуже чекають. Перше, з чим йому доведеться визначитися, це з місцем проживання. Після цього вже й вирішуватиме, чим займатиметься", - сказав В.Чевгуз.

Захисники П.Лазаренка не виключають, що їхній клієнт залишиться під наглядом американських правоохоронців навіть після звільнення через те, що наразі питання його місця проживання перебуває "в підвішеному стані". "Він сказав, що повернеться в Україну, але в США на нього чекають іще деякі юридичні процедури. Можливо, дата повернення стане відома вже днями", - сказала газеті інший адвокат П.Лазаренка Марина Довгопола.

У Генпрокуратурі, як і раніше, заявляють, що варто П.Лазаренку повернутися в Україну, як його заарештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: давання хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

Раніше агентство "Інтерфакс-Україна" повідомляло, що М.Долгопола не знає, коли екс-прем'єр повернеться в Україну, але це точно відбудеться. "Павло Лазаренко повернеться в Україну. Коли він повернеться - я не можу назвати точну дату", - сказала вона.

М.Долгопола допустила, що її клієнт і сам не знає точно, коли повернеться в Україну. За її словами, П.Лазаренко говорить, що повернеться, коли буде "краща політична ситуація", і хоче, щоб його справу розглянули неупереджене слідство й суд.

Вона наголосила: "Сьогодні, здавалося б, повернення Павла Лазаренка не повинно було б спричинити якихось правових негативних наслідків, оскільки є рішення судів іноземних держав, у яких зазначено, що в діях Лазаренка, які інкримінуються йому в Україні, немає складу злочину". М.Долгопола допустила, що якби в Україні була можливість неупередженого розгляду справ П.Лазаренка, то він вийшов би з виправдувальним вироком.

У США П.Лазаренка обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом, та в переведенні їх на закордонні рахунки в 1994-1999 рр. У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив його до дев'яти років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини. Він перебував під домашнім арештом у своїй квартирі в Сан-Франциско. У червні 2011 року термін утримання П.Лазаренка під вартою було скорочено на сім місяців - до 11 січня 2012 року.

Тим часом у серпні 2011 року з'явилася інформація з посиланням на фахівця зі зв'язків із громадськістю Федерального бюро в'язниць США Кріса Берка (Chris Burke) про те, що П.Лазаренка буде звільнено з в'язниці в США 1 листопада 2012 року, а не 11 січня, як планувалося раніше. П.Лазаренка перевели з федеральної виправної установи в Дубліні (США, штат Каліфорнія) до чоловічої виправної установи зі зниженим рівнем безпеки Terminal Island (також у Каліфорнії).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА