10:18 09.11.2012

Рано говорити про попередні домовленості між Києвом і Москвою щодо питань модернізації ЧФ РФ, консенсусу наразі не досягнуто - джерело

2 хв читати

Україна і Росія поки що не наблизилися до вирішення питання щодо модернізації Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, наближене до переговорного процесу.

"Насправді ситуація практично в глухому куті, кожна зі сторін залишається на своїй позиції", - розповів співрозмовник агентства.

Він додав, що жодних попередніх домовленостей, рішень та проекту угоди щодо цієї проблеми, які б влаштовували обидві сторони, наразі не існує.

У зв'язку з цим, за словами джерела, поки що рано говорити про якісь терміни підписання такого документа і навряд чи це може відбутися до кінця поточного року, як це прогнозували раніше в Міноборони України.

Росія і Україна уклали базовий договір про умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України в 1997 році, в ньому чітко обумовлені умови оренди російського флоту на території України, зокрема зафіксована орендна плата в розмірі 98 млн доларів, а також термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України - до 28 травня 2017 року.

Вже в квітні 2010 року президенти України і Росії підписали "харківські угоди", які продовжили термін перебування ЧФ РФ у Криму ще на 25 років (після 2017 року) з можливістю його продовження ще на 5 років - до 2042-2047 років.

Однак наявна юридична база не врегулює низку проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України. Зокрема, Київ та Москва досі ведуть переговори з приводу узгодження порядку пересувань, пов'язаних із діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядку модернізації російського флоту.

Єдиним досягненням за останній час у правовому врегулюванні питання перебування ЧФ РФ в Криму стало підписання документа, який врегулював взаємодію сторін у питаннях запобігання надзвичайним ситуаціям у населених пунктах у місцях дислокації підрозділів російського флоту.

Перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник 7 листопада заявив, що до 2012 року заплановано завершити переговори щодо питань модернізації ЧФ РФ, яка згідно з чинною правовою базою між країнами, має відбуватися суворо за принципом "тип на тип" і "клас на клас" за згодою української сторони. Крім того, в МЗС України повідомили, що Київ і Москва незабаром врегулюють питання пересування підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, проект угоди за яким практично готовий до підписання.

Ще одним проблемним пунктом у переговорах щодо базування Чорноморського флоту Росії в Криму є сплата податків за ввезення товарів для ЧФ РФ, рішення якого досі не зрушили з місця. Москва як і раніше наполягає на звільненні від сплати такого податку, а у Києва - протилежна позиція.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА