17:01 29.11.2012

Україна може однією з перших в Європі зупинити поширення СНІДу, вважає заступник голови держслужби з протидії ВІЛ/СНІД

2 хв читати

Українським медикам вдалося значно знизити ризик передачі ВІЛ-інфекції/СНІДу від матері до дитини, а також відсоток інфікованих людей серед основних груп ризику, повідомила заступник голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням Олена Єщенко в програмі "Соціальний статус. Ваше здоров'я" на телеканалі Tonis.

За її словами, сьогодні 4% дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, отримують ВІЛ-статус. Проте в умовах своєчасного тестування вагітних на наявність вірусу цей показник можна знизити до 1%.

"Дві треті жінок дізнаються про свій статус під час вагітності. Для нас принципово важливо якомога раніше взяти жінку під контроль на диспансерний облік, виявити ВІЛ-позитивний статус і надати належну допомогу. Якщо це трапляється в першому триместрі вагітності, то з 24-го тижня жінка отримує профілактику препаратами, які стовідсотково фінансує держава, і проходить тестування, які необхідно зробити до пологів, щоб обрати оптимальний шлях її розродження", - вважає О.Єщенко.

За її словами, якщо жінка отримує ВІЛ-статус безпосередньо перед пологами, то через брак часу на проведення профілактичних заходів ризик інфікування дитини значно зростає.

О.Єщенко повідомила, що рівень виявлення ВІЛ-інфікованих серед основних груп ризику в Україні - споживачів ін'єкційних наркотиків, працівників комерційного сексу, ув'язнених - також поступово знижується і становить на сьогодні від 2% до 5%, залежно від конкретної групи. Також, за її словами, швидко зменшуються темпи поширення ВІЛ-інфекції серед молоді 15-24 років.

На думку Олени Єщенко, такі результати стали можливими завдяки ефективному використанню коштів, виділених Україні Глобальним фондом боротьби зі СНІДом, діяльності реабілітаційних центрів, програмам роботи зі споживачами ін'єкційних наркотиків, заміні інструментарію на чистий, проведенню замісної терапії, роз'яснювальній роботі тощо.

Як відомо, зі 151 країни-реципієнта коштів Глобального фонду боротьби з СНІДом Україна увійшла до четвірки держав, на прикладі яких ілюструють досягнення у боротьбі з ВІЛ-інфекцією. Глобальний фонд вважає, що досвід України з профілактики ВІЛ-інфекції має використовуватися й в інших країнах світу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА