17:44 29.01.2013

Суд не визнав записів Мельниченка доказами у справі про вбивство Гонгадзе

3 хв читати

Печерський районний суд Києва визнав, що записи екс-майора Управління держохорони Миколи Мельниченка суд не може взяти до уваги в справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, оскільки аудіозаписи було отримано незаконним шляхом.

"Показання свідка Мельниченка про суть розмов не прослухано (на засіданні суду - ІФ), і аудіозаписи, виходячи з КПК, не можуть бути прийняті як допустимі", - сказав суддя Андрій Мельник, оголошуючи у вівторок вирок екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва у вівторок засудив до довічного ув’язнення О.Пукача, визнавши його винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

Кримінальну справу за обвинуваченням О.Пукача у вбивстві журналіста слухали в Печерському суді в закритому режимі (частина матеріалів перебуває під грифом таємності) з квітня 2011 року. У справі було допитано понад два десятки свідків.

Держобвинувачення, виступаючи в дебатах, попросило суд призначити О.Пукачу максимальне покарання - довічне ув’язнення. Прокурори також запропонували суду позбавити підсудного генеральського звання, вважаючи, що саме такий вирок буде сприйнятий суспільством.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

У листопаді 2000 року виник касетний скандал, коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито підтверджують причетність на той час президента Леоніда Кучми до зникнення Г.Гонгадзе. Ці записи нібито робив колишній охоронець Л.Кучми - майор Держохорони Микола Мельниченко.

Стосовно М.Мельниченка було порушено кримінальну справу.

Головне слідче управління СБУ наприкінці 2012 року завершило досудове розслідування в кримінальному провадженні стосовно М.Мельниченка в питанні розголошування ним державної таємниці та направило обвинувальний акт Генеральній прокуратурі України. Також спецслужба повідомила про те, що екс-майор і його захисник завершили ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, розпочате 20 грудня. Проте Генпрокуратура відновила досудове провадження на підставі необхідності встановлення нових обставин.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи майора М.Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г.Гонгадзе.

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми.

Сам Л.Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА