16:11 30.01.2013

Адвокат Кучми називає незмістовними з правової позиції слова Пукача після вироку

2 хв читати

Адвокат другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми Віктор Петруненко вважає незмістовними з правової точки зору згадування прізвища свого довірителя з вуст засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача.

"Коментувати слова Пукача під час процесу і після ухвалення вироку не варто, зважаючи на їхню правову незмістовність", - сказав В.Петруненко в середу агентству "Інтерфакс-Україна".

Адвокат наголосив, що слова О.Пукача не мають за собою жодних правових наслідків.

В.Петруненко акцентував увагу на тому, що Л.Кучма "не має відношення до тих трагічних подій". "Суд визнав, що кримінальна справа стосовно мого підзахисного була необґрунтованою і незаконною, відповідно, підстав для будь-яких правових претензій до нього немає і бути не може", - нагадав адвокат.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 29 січня 2013 року засудив О.Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе. О.Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний виплатити М.Гонгадзе 500 тис грн, а також 100 тис грн журналісту Олексію Подольському.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у О.Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин".

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора М.Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г.Гонгадзе.

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми.

Сам Л.Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників вбивства журналіста відбувається в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані із вступом в силу 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мама журналіста, Леся Гонгадзе, відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА