15:34 01.02.2013

У Генпрокуратурі пояснили, чому закрито справу про замах Тимошенко на розтрату чужого майна

3 хв читати

Генеральна прокуратура України 17 січня 2013 року ухвалила постанову про закриття кримінальної справи щодо замаху екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка на розтрату чужого майна в особливо великих розмірах - на суму понад 3 млрд грн.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, постанову було ухвалено у зв'язку з тим, що в рамках слідства щодо цього епізоду слідчі отримали докази, які вказують на здійснення не замаху, а саме організації розтрати цього майна.

"Тобто, оскільки Ю.Тимошенко вже вручено підозру в організації розтрати чужого майна (завершений склад злочину, а не замах), то попередня кваліфікація цього злочину втратила свою актуальність, відповідно і кримінальне провадження щодо епізоду замаху було закрито згідно з постановою старшого прокурора", - наголошується в повідомленні Генпрокуратури.

Як наголошується в тексті постанови, яку у відсканованому вигляді опубліковано на сайті "Батьківщини", йдеться про кримінальну справу про розкрадання бюджетних коштів для виплати боргів "ЄЕСУ" перед Міноборони РФ.

"На момент порушення 05.07.2011 р. кримінальної справи (з якої перереєстровано це кримінальне провадження) за ознаками цього правопорушення ... узято до відома, що Кабінет Міністрів України не здійснив розрахунків з Міністерством оборони РФ за цими гарантійним зобов'язанням з причин, які не залежали від волі службових осіб, ... що уможливлювало завдання матеріальних збитків", - йдеться в постанові. Саме цим пояснюється, що тоді було порушено справу про замах на розтрату чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, а не завершеного злочину.

У постанові також зазначається, що наразі (17 січня) вже "встановлено, що кримінальне правопорушення, скоєне Ю.Тимошенко і П.Лазаренком є завершеною дією", оскільки за цей період Міноборони РФ вже звернулося до Госпсуду Києва з позовом про виконання зобов'язань Кабміну, позов задоволено, і частину коштів вже стягнуто.

"З урахуванням вимог ст. 2 КК України про заборону залучення до кримінальної відповідальності більше одного разу за один в той самий злочин, зокрема, і у разі притягнення особи до відповідальності за скоєння злочину і замах на його ж вчинення, кримінальне провадження за завершеним замахом протягом 1996-97 рр. Ю.Тимошенко за попередньою змовою з П.Лазаренком ... підлягає закриттю", - наголошується в постанові.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва 19 вересня 2012 року частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу "ЄЕСУ", зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис 506 грн.

Вищий господарський суд України визнав законним і залишив у силі рішення Господарського суду Києва і постанову Апеляційного суду міста Києва про виплату українським урядом Міноборони РФ боргів корпорації "ЄЕСУ".

21 січня 2013 року генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що український уряд вже почав виплачувати Міністерству оборони РФ борг корпорації "ЄЕСУ" за рішенням Апеляційного суду Києва і наразі вже виплачено 15 млн грн. Він також заявив, що справу про вбивство народного депутата Євгена Щербаня і кримінальну справу про розкрадання бюджетних коштів для виплати боргів "ЄЕСУ" перед Мінооброни РФ об'єднано в одне провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА