10:51 06.02.2013

У київському аеропорту "Бориспіль" затримано колишнього прем'єра Таджикистану - джерело

3 хв читати

Таджицькі ЗМІ повідомляють про затримання колишнього прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова в київському міжнародному аеропорту "Бориспіль".

Як повідомляє "Радіо Озоді" (таджицька служба радіо "Свобода") з посиланням на представника Інтерполу в Україні, А.Абдулладжанов прибув в Україну із США, де проживав останніми роками. Колишнього главу уряду, як стверджується, затримали за запитом таджицької влади, що раніше звинуватила його в спробі державного перевороту та інших злочинах.

При цьому "Радіо Озоді" зазначає, що А.Абдулладжанов є в списку розшукуваних Таджикистаном осіб на сайті Інтерполу, щоправда, під ім'ям Абдуладжан Абдулладжанов, і розшукують його за підозрою в причетності до організованої злочинності та тероризму.

Джерела в правоохоронних органах Таджикистану підтвердили "Інтерфаксу" інформацію про затримання Абдумаліка Абдулладжанова та повідомили, що проситимуть про екстрадицію екс-прем'єра на батьківщину.

"Так, А.Абдулладжанова затримано на наше прохання в аеропорту Києва. Проситимемо його про екстрадицію", - повідомило одне з джерел.

"Він перебуває в розшуку вже майже два десятки років. Йому інкримінують статтю 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), а також низку інших статей", - повідомило інше джерело.

В управлінні зі зв'язків із громадськістю МВС України агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили затримання в аеропорту "Бориспіль" громадянина Таджикистану, що перебував у розшуку, при цьому, однак, не уточнивши його особи.

"Учора (5 лютого - ІФ) в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" правоохоронні органи України затримали громадянина Таджикистану, 1949 року народження, якого розшукували за вчинення декількох тяжких злочинів на території Таджикистану", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в главку.

За їхніми даними, нині вже вирішується питання екстрадиції затриманого на батьківщину. У МВС також уточнили, що затриманий 16 років перебував у розшуку, при цьому офіційно не повідомили про те, ким саме є ця людина.

Уродженцю Худжанда А.Абдулладжанову 64 роки. Освіту він здобув в Одеському технологічному інституті.

У радянські часи він працював в уряді Таджицької РСР на посадах заступника міністра заготівель та міністра хлібопродуктів. Із вересня 1992 став прем'єр-міністром Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на перших всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Емомалі Рахмону. Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді цього року мають відбутися чергові президентські вибори, останніми місяцями почали ходити чутки, що А.Абдулладжанов підтримає деякого кандидата від опозиції, яка поки що зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав ніяких інтерв'ю, і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Наприкінці грудня минулого року іншого опозиційного політика, однак, на відміну від А.Абдулладжанова, практично невідомого електорату в Таджикистані - Умаралі Кувватова - затримали в аеропорту Дубая (ОАЕ) на прохання влади республіки. Питання щодо його екстрадиції на батьківщину досі не вирішено. Влада заперечує політичні мотиви в затриманні У.Кувватова, стверджуючи, що його обвинувачують у шахрайстві на велику суму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

Засобами ППО збито всі 13 ударних БПЛА, які атакували вночі Україну

Кабмін затвердив положення про центри рекрутингу ЗС України

Закордонні дипустанови сприятимуть поверненню військовозобов'язаних в Україну

18 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Облікові дані військовозобов'язаних, які перебувають за кордоном, уточнюватимуть через електронний кабінет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА