16:00 28.02.2013

ДПЗКУ має намiр у 2013 р. експортувати до Китаю 4 млн тонн зерна у рамках кредитної угоди з китайським Ексiмбанком

3 хв читати
ДПЗКУ має намiр у 2013 р. експортувати до Китаю 4 млн тонн зерна у рамках кредитної угоди з китайським Ексiмбанком

ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорацiя України" (ДПЗКУ), згiдно з кредитним договором з Експортно-iмпортним банком Китаю, планує в поточному роцi закупити i надати Китаю 4 млн тонн зерна.

"4 млн тонн (закупiвлi та постачання зерна до Китаю - IФ) - це плановий обсяг поточного календарного року. Вiн також передбачає закупiвлю зерна врожаю 2012 року", - сказав заступник голови правлiння ДПЗКУ Роберт Бровдi на прес-конференцiї в агентствi "Iнтерфакс-Україна" в четвер.

Вiн нагадав, що Державна продовольчо-зернова корпорацiя отримала перший транш кредиту Експортно-iмпортного банку Китаю у розмiрi $1,5 млрд, який буде використано на спотовi та форварднi закупiвлi зерна для подальшого його постачання до Китаю. Р.Бровдi уточнив, що оператором з китайської сторони виступає Китайська нацiональна корпорацiя машинної промисловостi та генеральних пiдрядiв (СМСЕС).

"Контракт, пов'язаний з постачанням зернових, розрахований на 15 рокiв, i за рiвнем успiшної реалiзацiї його в перший рiк буде визначено план постачань на наступнi роки з доведенням абсолютного обсягу поставки за календарним роком до рiвня 6 млн тонн", - сказав Р.Бровдi.

За його словами, у цьому роцi за форвардом компанiя має намiр придбати 2 млн тонн зернових, такий самий обсяг передбачається закупити за прямими контрактами.

Р.Бровдi також повiдомив, що мiнiмальний лот за форвардними контрактами становить 500 тонн. Реалiзацiя форвардної програми здiйснюватиметься в два етапи: перший з березня до травня, другий - з вересня до жовтня цього року. На першому етапi передбачається видiлення за укладеним форвардним контрактом першого транша в розмiрi 700 грн/тонна, незалежно вiд зернової культури. Зокрема з цiєї суми стягується страховий платiж у розмiрi 3,5%, залежно вiд мiнiмальної iнтервенцiйної цiни. Обов'язковою умовою участi сiльгоспвиробника у наступному етапi форвардної програми є отримання позитивного акту обстеження посiвних площ вiд страхової компанiї.

Другий етап передбачає здiйснення розрахункiв з аграрiями за надане за форвардом зерно у розмiрi, який визначається, залежно вiд середньозваженої ринкової цiни фiксингу на Аграрнiй бiржi на день, який передує дню постачання. Розрахуватися зерном сiльгосппiдприємства мають до 1 листопада 2013 року.

За словами Р.Бровдi, спотовi закупiвлi зерна ДПЗКУ має намiр розпочати з початком збиральної кампанiї.

Як повiдомлялося, ранiше Верховна Рада дозволила ДПЗКУ залучити пiд держгарантiї кредит Експортно-iмпортного банку Китаю на $3 млрд, кошти якого передбачалося використовувати на реалiзацiю проектiв у сферi сiльського господарства.

За даними Мiнфiну України, Експортно-iмпортний банк Китаю готовий надавати кредити за ставкою шестимiсячного Libor +4,5% на строк 15 рокiв iз п'ятирiчним пiльговим перiодом. Передбачалося, що цi кошти будуть спрямованi, зокрема, на реалiзацiю проектiв iз будiвництва заводу з виробництва засобiв захисту рослин, переробки органiко-мiнеральних добрив, культивацiї земель, створення зрошувальних систем, а також на закупiвлю засобiв захисту рослин та сiльгосптехнiки, iншого агрообладнання.

Ранiше Мiнагропрод повiдомив, що кредитна угода передбачає видiлення кредитних коштiв в обмiн на щорiчнi постачання Китаю близько 3 млн тонн української кукурудзи.

ДПЗКУ створена згiдно з рiшенням уряду в серпнi 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа фiлiй - лiнiйнi та портовi елеватори, млини, комбiкормовi та круп'янi заводи.

Сумарно 44 пiдроздiли-фiлiї ДПЗКУ можуть зберiгати 3,46 млн тонн зернових, зокрема сумарнi потужностi з перевалювання на експорт Одеського та Миколаївського портiв становлять 2,38 млн тонн зернових вантажiв на рiк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кулеба привітав естонського депутата Крісто Ене Вага, який приїхав до Києва з Таллінна на велосипеді

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА