13:27 08.04.2013

Мiнiстр культури України має намiр створити пiдроздiл, який опiкуватиметься заповiдниками

3 хв читати

Мiнiстр культури України Леонiд Новохатько має намiр активiзувати роботу вiддiлу, вiдповiдального за роботу музеїв у його вiдомствi, а також iнакше пiдбирати керiвництво заповiдникiв i музеїв, нiж його попередник.

"Я не погоджувався з цiєю кадровою полiтикою (мiнiстра культури Михайла Кулиняка - IФ) публiчно. Я так кадри не пiдбирав би, але i причини його призначень не хотiв би коментувати. В Українi 570 музеїв. Їх мають очолювати майстри своєї справи", - сказав вiн в iнтерв'ю газетi "Коммерсантъ-Украина", опублiкованому в понедiлок.

Водночас мiнiстр зазначив, що в його вiдомствi немає вiддiлу, який займається заповiдниками, а вiддiл, вiдповiдальний за роботу музеїв, кiлька мiсяцiв не має керiвника.

"Виправлятимемо ситуацiю!", - наголосив Л.Новохатько.

Вiдповiдаючи на запитання про завдання, якi стоять на порядку денному, глава Мiнкульту повiдомив, що в розробцi перебувають майже 40 законопроектiв та iнших нормативних актiв, зокрема концепцiя пiдтримки та функцiонування української мови. На основi цiєї концепцiї, за словами мiнiстра, буде створено програму i визначено вартiсть заходiв. Крiм того, в процесi розробки - проекти законiв про циркову справу в Українi, про охорону культурної спадщини, про етнонацiональну полiтику.

На думку Л.Новохатька, нацiональним заповiдникам "Софiя Київська" та "Києво-Печерська лавра" не загрожує вилучення зi списку всесвiтньої спадщини ЮНЕСКО у зв'язку з забудовою буферних зон. "Я не думаю, що нас виключать зi списку всесвiтньої спадщини", - сказав вiн.

Мiнiстр також повiдомив, що 15 квiтня в Україну прибуває комiсiя експертiв ЮНЕСКО для монiторингу ситуацiї з буферними зонами.

"Не думаю, що їхнiй висновок буде негативним. За останнi рiк-два не було скандальних новобудов. Так, ситуацiя могла би бути краща. Але Мiнкульт може лише частково вплинути на неї, наприклад, ми можемо регулювати забудову за висотою", - пояснив вiн.

Крiм того, глава Мiнкульту зазначив, що на засiданнi 37-ї сесiї Комiтету всесвiтньої спадщини ЮНЕСКО, яке вiдбудеться в червнi в столицi Камбоджi Пномпенi, Україна наполягатиме на перенесеннi з попереднього до основного списку всесвiтньої спадщини наших номiнацiй - Херсонеса Таврiйського та дерев'яних церков Карпатського регiону.

"На черзi - цiкавi кримськi об'єкти, пов'язанi з печерними мiстами та столицею кримських ханiв у Бахчисараї", - розповiв Л.Новохатько.

Мiнiстр також нагадав, що у 2014 роцi вiдбудеться святкування 200-рiччя вiд дня народження Тараса Шевченка. До цiєї дати буде впорядковано та вiдреставровано пам'ятки, iсторичнi мiсця, де бував Кобзар, а також завершено повне зiбрання творiв Т.Шевченка - 12 томiв (поки що видано лише сiм).

Л.Новохатько також зазначив, що до 1025-рiччя необхiдно впорядкувати культовi споруди й об'єкти сакральної спадщини та благоустрою i прилеглi до них територiї.

"Ми не встигнемо все закiнчити до призначеної дати, але головне - не спати й рухатися вперед", - сказав вiн.

Водночас мiнiстр заявив, що не задоволений фiнансуванням культури з бюджету в сумi 2,2 млрд грн у 2013-му роцi.

"Це приблизно стiльки ж, скiльки було минулого року. Але порiвняно з 2012 роком у бюджетникiв пiдвищилися зарплати, якi ми зобов'язанi виплатити, а це означає, що менше грошей залишиться на iншi статтi видаткiв", - пояснив глава Мiнкульту, а також заявив про намiр просити у Мiнiстерства фiнансiв збiльшення фiнансування.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА