11:54 16.04.2013

Свідок Гайдук: Я не маю доказів, чи замовляла Тимошенко вбивство Щербаня

3 хв читати
Свідок Гайдук: Я не маю доказів, чи замовляла Тимошенко вбивство Щербаня

Свідок у кримінальному провадженні про вбивство народного депутата Євгена Щербаня, бізнесмен Віталій Гайдук не підтверджує і не заперечує провини екс-прем'єра Юлії Тимошенко в причетності до організації вбивства.

"Прямих доказів, що Юлія Тимошенко є замовником убивства Щербаня, я не маю. Але я не маю і інших доказів, що вона не є, тому що я не знаю", - сказав у вівторок під час допиту у справі Щербаня В.Гайдук.

Свідок заявив про це, відповідаючи на запитання захисту екс-прем'єра. При цьому він обурився тим, що захист Ю.Тимошенко ставить йому провокаційні запитання про те, чи має він докази провини екс-прем'єра. "Ви ставите мені провокаційні запитання. Або я маю безпідставно звинувачувати, або безпідставно виправдовувати!", - сказав В.Гайдук, звертаючись до захисту Ю.Тимошенко.

В.Гайдук розповів, що він "не був учасником стосунків Тимошенко та Щербаня".

За словами свідка, відносини між "Індустріальним союзом Донбасу" (ІСД) і корпорацією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) перебували виключно в бізнес-площині. "Ці відносини за рамки бізнес-процесу не виходили. А в бізнесі ніколи не буває ідеальних відносин", - сказав В.Гайдук. При цьому він наголосив, що "на той період це був компроміс максимально можливий", і всі питання вирішувалися за столом переговорів.

В.Гайдук нагадав, що договір про постачання газу між "ЄЕСУ" та "ІСД" було підписано 30 грудня 1995 року. З листопада 1995 року з боку "ІСД" переговори вів Олександр Момот, а з боку "ЄЕСУ" - Ю.Тимошенко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", екс-прем'єра на допит свідка В.Гайдука не доставили. На початку судового засідання між слідчим суддею Оксаною Царевич і захисником Ю.Тимошенко Сергієм Власенком виникла словесна перепалка з цього приводу.

С.Власенко обурився тим, що суддя не поставила на обговорення можливість проведення допиту без участі Ю.Тимошенко. О.Царевич, у свою чергу, зазначила, що на адресу суду надійшов акт про те, що Ю.Тимошенко не побажала бути доставленою на засідання суду. С.Власенко на це, у свою чергу, зауважив, що Ю.Тимошенко не відмовлялася від участі в засіданні.

На прохання свідка В.Гайдука суд відразу перейшов до запитань, тобто давати вільні пояснення В.Гайдук відмовився.

Як повідомлялося, члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

18 січня 2013 р. генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко і П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Наразі в Києві на досудовій стадії розслідування відбувається допит свідків. Ю.Тимошенко не присутня на допитах. Вона проходить курс лікування в одній із харківських клінік.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. Наразі екс-прем'єр проходить курс лікування в одній із харківських клінік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА