15:33 17.04.2013

Комерцiйнi компанiї з березня розпочали постачання газу з Європи до України - Ставицький

2 хв читати
Комерцiйнi компанiї з березня розпочали постачання газу з Європи до України - Ставицький

Комерцiйнi структури з березня 2013 року почали iмпортувати природний газ iз Європи в Україну, повiдомив мiнiстр енергетики та вугiльної промисловостi Едуард Ставицький.

"На сьогоднi здiйснюють постачання як з Європи, так i з Росiї комерцiйнi компанiї, якi закуповують газ", - сказав вiн на прес-конференцiї в Києвi в середу.

Є.Ставицький також повiдомив журналiстам, що приватнi структури почали iмпортувати газ в Україну з Європи з березня поточного року, але не уточнив назви цих компанiй. "Усi комерцiйнi групи, якi хочуть постачати газ, мають на це право", - додав мiнiстр.

Ранiше про плани розпочати iмпорт природного газу з Європи повiдомив найбiльший приватний енергохолдинг України "ДТЕК", який розпочав переговори з можливими європейськими контрагентами. Крiм НАК "Нафтогаз України", природний газ в Україну також iмпортує пiдконтрольна бiзнесменовi Дмитру Фiрташу OstChem Holding Limited, яка у квiтнi-груднi 2011 року постачала до країни газ середньоазiйського походження, у 2012-2013 рр. - росiйського.

Як повiдомлялося, Україна у зв'язку з планами та заявами "Газпрому" про значне зниження транзиту росiйського газу до Європи через українську газотранспортну систему i небажання знизити цiну росiйського газу розпочала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

Iз листопада 2012 року НАК "Нафтогаз України" розпочав iмпорт природного газу з Нiмеччини через територiю Польщi. З квiтня 2013 року розпочалися постачання природного газу з боку Угорщини щодобовим обсягом до 3 млн куб. м.

За даними ПАТ "Укртрансгаз", оператора газотранспортної системи країни, загалом iз листопада 2012 року по 1 квiтня 2013 року загальний обсяг надходження природного газу в ГТС країни з Нiмеччини через Польщу становив близько 171 млн куб. м, зокрема в березнi - 24,3 млн куб. м.

За словами заступника голови НАК "Нафтогаз України" Вадима Чупруна, Україна у 2013 роцi планує пiдписати договори на реверсне постачання природного газу з Нiмеччини через територiю Угорщини та Словаччини обсягом до 7 млрд куб. м.

За даними Державної служби статистики, в листопадi 2012 року цiна iмпортованого природного газу з Нiмеччини становила $425 за 1 тис. куб. м, у груднi - $407,5 за 1 тис. куб. м, у сiчнi 2013 року - $390 за 1 тис. куб. м, що нижче за цiни iмпорту росiйського газу.

Україна в особi НАК "Нафтогаз України" та OstChem Holding Limited у 2012 роцi iмпортувала 32 млрд 926,965 млн кубометрiв природного газу з РФ i Нiмеччини на $14 млрд 25,134 млн.

Україна в сiчнi-березень 2013 року скоротила iмпорт природного газу на 17,4% (на 1,5 млрд куб. м) порiвняно з аналогiчним перiодом 2012 року - до 7,1 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА