14:29 13.06.2013

Українські соціологи рекомендують реформувати систему соцреабілітації дітей, які конфліктують із законом

2 хв читати

Систему соціальної реабілітації дітей, які скоїли правопорушення, необхідно переглянути, вважає директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін.

"Систему соціальної реабілітації необхідно переглянути докорінно. Вона в Україні застаріла і не відповідає сучасним стандартам гуманного ставлення до дітей", - сказав Д.Кобзін під час презентації результатів досліджень "Катування та жорстоке поводження з дітьми в Україні і права дітей, які перебувають в установах соціальної реабілітації в Україні: соціальний доповідь із питань реалізації національного превентивного механізму" в четвер у Києві.

За його словами, це проявляється в усьому, починаючи з процедур переведення дитини до місць несвободи і закінчуючи банальною відсутністю туалету в будівлі. "Ці фактори, а також соціальна заборона на зв'язок із зовнішнім світом призводить до серйозних ризиків для дітей (що перебувають в установах соціальної реабілітації - ІФ), вони перебувають там місяцями, а іноді й роками, і це - порушення прав дітей", - зазначив Д. Кобзін.

Автори дослідження рекомендують ввести в МВС України, Державній пенітенціарній службі, Генеральній прокуратурі, в секретаріаті уповноваженого Верховної Ради з прав людини окремі статистичні показники щодо скарг дітей на тортури і жорстоке поводження. Запропоновано також забезпечити регулярний незалежний моніторинг та відвідування усіх місць несвободи, де перебувають діти. Рекомендовано реформувати систему соціальної реабілітації дітей, які перебувають у конфлікті із законом, для цього необхідно поступово скорочувати школи та училища соціальної реабілітації і надалі розвивати денні соціальні програми на рівні громади, які спрямовані на надання цільових послуг дітям, альтернативних утриманню в закритих установах.

Під час презентації результатів дослідження зазначалося, що рекомендації будуть враховані під час розробки змін та доповнень до нормативно-правових актів.

Як зазначила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, на підставі дослідження та рекомендацій будуть підготовлені пропозиції щодо внесення змін до законодавства. За її словами, зроблено це буде до кінця року. Однак омбудсмен не вважає, що необхідно вносити зміни до Кримінального процесуального кодексу.

"Говорити про те, що треба вже вносити зміни до Кримінального процесуального кодексу, я думаю, недоцільно. Я думаю, що в більшості будуть зміни в підзаконні нормативні акти, які здійснюють реалізацію органами влади нормативів, які визначені в кодексах і не лише в Кримінальному процесуальному кодексі, але і в сімейних, і в інших", - сказала В.Лутковська журналістам.

Вона наголосила, що в цьому питанні інститут омбудсмена співпрацюватиме з Кабінетом Міністрів для того, "щоб підправити підзаконні правові акти".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА