12:05 20.06.2013

До 30% випускників вишів мають достатні навички для отримання роботи за професією - голова профільного комітету ВР

2 хв читати

До 30% випускників українських вишів мають професійні навички для отримання роботи на сучасному ринку праці, заявляє народний депутат, голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

"Теоретично у нас проходять виробничу практику 100% випускників Але мають за результатами навчання сучасні професійні навички, достатні для роботи за професією на сучасному ринку праці, 25-30% випускників", - сказала вона під час засідання "круглого столу" в середу.

"Однією з причин низького відсотка охоплення студентів виробничою практикою Л.Гриневич назвала розрив між змістом навчання у вишах, проектуванням результатів навчання і потребами ринку.

Крім того, народний депутат зазначила, що практика проводитися "поза нормативного поля, на різних усних домовленостях, немає достатньої нормативної бази, яка дозволяє в сучасних економічних умовах працювати повноцінно і укладати ці договори про практику".

Водночас Л.Гриневич заявила: "Присутня фіктивна сторона проходження практики, коли випускники зобов'язані у багатьох випадках самі собі шукати базу практики, отримувати довідку про проходження практики і пред'являти довідку вищому навчальному закладу".

За її словами, нормативні документи щодо підготовки студентів та працевлаштування випускників були затверджені в 1993-1996 роках, на сьогоднішній день вони застаріли і не відповідають реаліям. Вона також зазначила, що понад 10 років державний бюджет фактично не фінансує практичну підготовку фахівців, яких випускають виші."В Україні так і не створено систему практичної підготовки, яка могла б ефективно працювати в ринкових умовах", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА