16:33 26.06.2013

В Українi стартував пiлотний проект iз СМС-розсилки судових повiсток

3 хв читати
В Українi стартував пiлотний проект iз СМС-розсилки судових повiсток

Державна судова адмiнiстрацiя України в тестовому режимi запустила електронний обмiн iнформацiєю мiж учасниками процесу i суду, а також СМС-розсилку повiсток судiв.

"Електронний суд - це суд, дверi якого вiдкритi цiлодобово для кожного", - сказав голова Державної судової адмiнiстрацiї України Руслан Кирилюк на прес-конференцiї в середу в Києвi.

За його словами, з 1 сiчня 2011 року в кожному судi України працює автоматизована система дiловодства. У тому ж роцi всi суди в Українi були обладнанi локальними мережами.

"До кiнця цього року кожен суд в Українi буде облаштований системою для проведення вiдеоконференцiй, учасники процесу зможуть брати участь у засiданнях дистанцiйно", - сказав Р. Кирилюк.

Вiн також повiдомив, що наприкiнцi 2011 року судова адмiнiстрацiя розпочала пiлотне впровадження проекту "Електронний суд".

Р.Кирилюк зазначив, що перший етап цього проекту передбачає паралельне ведення як паперової, так i електронної документацiї.

"На сьогоднiшнiй день вже всi суди України мають технiчну можливiсть надсилати електроннi копiї документiв учасникам процесу", - сказав вiн.

За його словами, також налагоджено система обмiну iнформацiєю мiж судами, прокуратурою, Державною податковою службою, а також з Єдиним реєстром досудових розслiдувань.

"Нещодавно також розпочав роботу пiлотний проект розсилки СМС-повiстки", - зазначив вiн, додавши, що процесуальне законодавство України передбачає можливiсть iнформування учасникiв процесу за допомогою телефону.

"Пiсля того, як ми вiдпрацюємо пiлотний проект, ми запустимо його в усiх судах в Українi. У майбутньому ми плануємо доопрацювати цей проект, щоб учасники процесу могли звертатися до суду в електронному виглядi, засвiдчуючи всi документи електронним пiдписом", - розповiв Р.Кирилюк.

У свою чергу, генеральний директор держпiдприємства "Iнформацiйнi судовi системи" Леонiд Богданов наголосив, що реальний ефект вiд впровадження такого проекту - це скорочення видаткiв державного бюджету на поштовi перекази в судах. Окрiм того, скоротяться витрати учасникiв процесу на подання в паперовому виглядi заяв до суду , а також значно скоротиться витрачений час громадян, якi зможуть всю необхiдну iнформацiю отримувати i надсилати в електронному виглядi.

Вiн зазначив, що, наприклад, одне поштове вiдправлення сьогоднi коштує 7,5 грн, а одне СМС - 0,7 грн. Таким чином, судовi витрати в цiй категорiї iнформацiйних повiдомлень вдасться скоротити удесятеро.

Зi свого боку, Р. Кирилюк зазначив, що економiчний ефект вiд впровадження системи електронного суду поки що порахувати складно, проте додав, що в 2012 роцi видатки на поштовi вiдправлення судiв становили близько 100 млн грн по всiй Українi.

У матерiалах до прес-конференцiї також зазначено, що в системi електронного суду учасник судового процесу має зареєструватися, зареєструвати свою поштову скриньку на офiцiйному веб-порталi Державної судової адмiнiстрацiї України. Потiм учасник судового процесу має подати до суду заяву про отримання процесуальних документiв в електронному виглядi. Текст такої заяви є на веб-сайтi, заявку про отримання документiв в електронному виглядi можна роздрукувати з офiцiйного веб-порталу судової влади.

Окрiм того, електронна система передбачає, що спiвробiтник суду на пiдставi такої заявки учасника процесу створює пiдписку такого користувача в автоматизованiй системi документообiгу суду.

Пiсля надходження в автоматизовану систему процесуального документа з вiдповiдної справи та його пiдписання електронним цифровим пiдписом суддi вiдбувається його автоматичне розсилання на електронну адресу учасникiв судового процесу.

Пiлотнi проекти розсилки СМС-повiсток реалiзовуються на сьогоднiшнiй день в Печерському та Святошинському районних судах Києва, Автозаводському районному судi Кременчука, Апеляцiйному судi Закарпатської та Днiпропетровської областей.

Для отримання такої СМС-розсилки учасник судового процесу також має заповнити вiдповiдну форму заявкою про отримання судової повiстки у виглядi СМС, в заявцi зазначається вiдповiдний номер телефону, на який учасник процесу отримуватиме такi повiдомлення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА