10:36 05.07.2013

Україна і ЄС шукають юридичних шляхів обґрунтування постачань газу з країн Співтовариства - Ставицький

3 хв читати
Україна і ЄС шукають юридичних шляхів обґрунтування постачань газу з країн Співтовариства - Ставицький

Київ та Брюссель проведуть юридичну експертизу постачань газу з країн ЄС до України для легалізації питання уникнення спірних питаннях.

Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького з європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером, повідомив в інтерв'ю журналістам український міністр.

Зокрема, під час обговорення проблематики постачань природного газу до України з території країн ЄС сторони розглянули два варіанти, напрацьовані українськими фахівцями, які мають ще пройти експертну оцінку Європейської комісії з тим, щоб визначити можливі шляхи вирішення цього питання.

"З боку деяких монополій лунають обвинувачення щодо того, що це (постачання газу до України з ЄС - ІФ) - певного роду махінації. Повторюся ще раз - жодних махінацій немає", - запевнив Е.Ставицький.

Він уточнив, що наразі йдеться про проблематику коридору "Словаччина - Україна". "Вам відомо, що цей коридор буде одним з найпотужніших, оскільки його можливості становитимуть, як мінімум, 10 млрд кубометрів газу на рік. Ми не говоримо про те, що саме цей обсяг ми і будемо закуповувати, ми говоримо про те, що наша країна отримає достатні потужності для диверсифікації постачань природного газу до України за справедливою ціною. Не більше того. Ми нікого не хочемо образити, ми лише хочемо досягти цих домовленостей, які відповідають міжнародним стандартам", - пояснив Е. Ставицький.

Міністр звернув увагу на те, що в плані пошуку юридичного рішення йдеться не про якусь конкретну компанію, оскільки на європейський ринок постачається і з Норвегії, Алжиру, Мозамбіку, Нігерії. "Тобто, коли ми закуповуємо його на спотовому ринку, він не фігурує як газ з якоїсь країни, він обчислюється обсягами", - уточнив він.

У зв'язку з цим Е. Ставицький наголосив на необхідності проведення юридичної експертизи для того, щоб не було "негативних наслідків для наших партнерів і нас самих, щоб не виникало спірних питань щодо якихось штрафів, судів".

Міністр також повідомив, що тестовий режим постачань газу зі Словаччини, який розпочався 15 травня, триватиме, "доки ми не вирішимо, яким шляхом будемо просуватися після проведення експертизи".

Коментуючи загострення російської позиції на адресу України, Е.Ставицький висловив упевненість в тому, що "це значить, що ми на правильному шляху". "Якщо хтось реагує, це означає, що ми діємо правильно. Технологічно Словаччина готова до транзиту. Тепер треба визначити юридичний шлях, яким ми можемо йти", - вважає він.

Міністр запевнив, що така експертиза повинна бути готова до вересня.

Як повідомлялося, Україна у зв'язку зі значним зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажання "Газпрому" знизити ціну російського газу, почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

Україна з листопада 2012 року почати імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з Угорщини, тривають переговори з Румунією.

Міністр Е.Ставицький раніше частково підтвердив інформацію про те, що російський "Газпром" блокує постачання до країни газу зі Словаччини.

У "Газпромі", у свою чергу, заявили, що не блокують реверс газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА