17:33 24.07.2013

В "Укспецекспортi" шукають правових можливостей повернути до України двох своїх спiвробiтникiв, засуджених у Казахстанi за хабарництво

3 хв читати

Держкомпанiя "Укрспецекспорт" має намiр вжити заходiв у рамках чинного українського та мiжнародного законодавства для повернення до України двох спiвробiтникiв держкомпанiї, засуджених у вiвторок у Казахстанi до шести рокiв ув'язнення за надання хабара казахському вiйськовому високопосадовцю.

Як наголошується в поширенiй у середу заявi прес-служби держкомпанiї, наразi "Укрспецекспорт" не отримав рiшення казахстанського суду, у зв'язку з чим не може коментувати ухвалене судом рiшення.

"Подальшi практичнi кроки держкомпанiї з цього питання здiйснюватимуться у рамках чинного законодавства України i Казахстану, а також вiдповiдних мiжнародних угод, i зокрема, Конвенцiї СНД про правову допомогу i правовi вiдносини", - зазначено в заявi.

"Ми вивчатимемо правову можливiсть повернути спiвробiтникiв компанiї в Українi", - наголошують в "Укрспецекспортi".

Обвинувальний вирок спiвробiтникам "Укрспецекспорту" Олександру Школяренку та Олександру Хрульову ухвалив спецiалiзований мiжрайонний вiйськовий суд у кримiнальних справах р. Алмати у вiвторок.

"Громадяни України визнанi винними за статтею 312 частина 5 (надання хабара в особливо великому розмiрi), за що отримали шiсть рокiв позбавлення волi в колонiї суворого режиму з конфiскацiєю майна", - повiдомила в середу агентству "Iнтерфакс-Казахстан" прес-секретар Вiйськового суду Казахстану Шолпан Шiкетаєва.

Колишнього начальника головного управлiння озброєнь збройних сил Казахстану генерал-майор Алмаз Асенова визнано винним в отриманнi хабара вiд цих громадян i засуджено на 11 рокiв ув'язнення з вiдбуванням покарання в колонiї суворого режиму з конфiскацiєю майна. Також його позбавлено вiйськового звання.

Згiдно з матерiалами справи, казахстанськi спецслужби затримали начальника головного управлiння озброєнь збройних сил Казахстану А.Асенова пiд час отримання хабара в розмiрi $200 тис.

У рамках порушеної за цим фактом справи 26 сiчня в аеропорту Астани були заарештованi спiвробiтники "Укрспецекспорту" О.Школяренко та О.Хрульов, якi й дали хабар А.Асенову за сприяння у реалiзацiї експортних контрактiв i ремонт авiацiйної технiки, зокрема лiтака Ан- 72 прикордонної служби Комiтету нацбезпеки.

Вiдомчий лiтак Ан-72 прикордонної служби КНБ Казахстану зазнав аварiї на пiдльотi до Шимкента 25 грудня минулого року. На борту лiтака перебували 27 людей, зокрема т.в.о. директора Прикордонної служби Турганбек Стамбеков i керiвники пiдроздiлiв регiонального прикордонного управлiння "Онтустiк". Усi вони загинули.

За оцiнками українських вiйськових експертiв, корупцiйний скандал в Казахстанi, до якого залучено держкомпанiю "Укрспецекспорт" не загрожує перспективам українсько-казахстанського вiйськово-технiчного спiвробiтництва (ВТС), проте, воно розвиватиметься з урахуванням впливу фактора геополiтичних iнтересiв РФ.

Серед факторiв, що мають вплив на цю ситуацiю, українськi експерти називають переформатування, що вiдбувається наразi в силовому блоцi Казахстану , включно iз кадровим. "Не виключено, що згадуваний у ЗМI фiгурант скандалу - начальник головного управлiння озброєнь ЗС Казахстану потрапив в цi "жорна", а "Укрспецекспорт" у цьому зв'язку може стати мимовiльним заручником внутрiшнiх казахських розборок", - сказав "Iнтерфаксу-Україна" провiдний експерт українського центру дослiдження армiї, конверсiї i роззброєння (ЦДАКР) Сергiй Згурець.

Водночас вважає, С.Згурець, в цiй ситуацiї присутнiй i росiйський фактор: на тлi перспектив погiршення ситуацiї в Афганiстанi пiсля виведення вiйськ Альянсу, Казахстан Москва розглядає як "форпост" i їй вкрай важливо посилити союзницькi вiдносини з Астаною, а також свою присутнiсть на казахстанському збройовому ринку. "У цьому контекстi для РФ витiснення України з цього ринку - тактична i стратегiчна задача", - сказав вiн.

Мiж тим, вважає експерт ЦДАКР, робити негативнi прогнози щодо двосторонньої українсько-казахстанської ВТС у цiй ситуацiї було б некоректно: в останнi роки його наповнення передбачає, зокрема, постачання Казахстану українських засобiв ППО, ремонт казахської вiйськово-транспортної та вiйськової авiацiї, а також привабливу для казахської сторони програму з органiзацiї серiйного виробництва в Казахстанi українських БТР-четвертий

За його оцiнками, у разi успiшної спiльної реалiзацiї програми БТР-4, Казахстан вийде на третє мiсце країн-покупцiв українських озброєнь на ринку СНД пiсля РФ i Азербайджану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА