20:48 27.08.2013

Страх перед відповідальністю за можливу екологічну небезпеку не дозволив депутатам проголосувати за УРП із Chevron - голова облради

3 хв читати

Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук вважає, що страх перед відповідальністю за можливі негативні екологічні наслідки в результаті видобутку сланцевого газу не дозволив більшості депутатів підтримати проект угоди про розподіл продукції (УРП) між державою Україна, "Шеврон Юкрейн Б.В." і товариством з обмеженою відповідальністю "Надра Олеська" під час видобутку вуглеців на ділянці Олеська.

"Одне, найбільше, що не дало ухвалити це рішення - це все-таки екологічні страхи... Цей страх, я так сказав би, перед відповідальністю за можливу екологічну небезпеку і не дав більшості депутатів проголосувати "за", - сказав він на прес-конференції у вівторок.

Окрім цього, зазначив В.Скрипничук, у проекті УРП "немає ніяких економічних гарантій та є багато пасток правового характеру". Зокрема, уточнив він, в ньому не прописано та немає ніяких гарантій Кабміну, що 10% від державної частини видобутку сланцевого газу йтиме області додатково на розвиток інфраструктури населених пунктів. За словами голови облради, депутати також не отримали відповіді на запитання про те, чиєю власністю буде видобутий сланцевий газ.

В.Скрипничук відкинув обвинувачення в тому, що, не проголосувавши за УРП з Chevron, депутати нібито підтримують російський "Газпром". "Найімовірніше це дійсно вигідно "Газпрому", якщо ми не ухвалюємо рішення, тому що вони і далі користуватимуться своїм монопольним становищем на газовому ринку, зокрема і в Україні. З іншого боку, аргументи депутатів облради були вагомими", - пояснив голова облради.

Водночас він припустив, що сланцевий газ в області все-таки видобуватимуть.

"Я особисто коливаюся, що робити. Політично хотілося б посадити Росію на коліна один раз. І дуже хочеться. І, можливо, цей момент і переважить", - поділився В.Скрипничук.

Він розповів, що за рішенням облради відправив усі зауваження до проекту УРП, напрацьовані робочою групою, а також стенограму розгляду цього питання до Кабміну.

"Чекаємо спочатку реакції Кабміну, наскільки буде враховано наші пропозиції, а їх близько 150. Сподіваємося, що в новому проекті угоди, який ми мали б погоджувати, буде задоволено ті запити, які робили депутати і робоча група, і облрада матиме можливість повернутися до розгляду цього питання", - зазначив В.Скрипничук.

На його думку, якщо депутатів зуміють переконати, що видобуток сланцевого газу екологічно безпечний, то більшість депутатів може проголосувати за УРП.

В.Скрипничук також не виключає, що Верховна Рада може внести зміни до закону "Про угоди про розподіл продукції", виключивши з нього п. 4 ст. 11, який передбачає погодження УРП із місцевими радами.

"Якщо це буде зроблено, то область не отримає взагалі нічого, найімовірніше", - вважає В.Скрипничук.

Він також повідомив, що нині облрада "готується до отримання нової угоди", щоб розпочати її опрацювання на депутатських комісіях.

Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада відмовилася погоджувати запропонований проект УРП із Chevron та закликала уряд внести до нього зміни.

Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, Кабінет Міністрів України спробує погодити угоду про розподіл продукції (УРП) із Chevron та ТОВ "Надра Олеська" щодо Олеської площі (Івано-Франківська та Львівська області) через Верховну Раду, якщо це не вдасться зробити через відповідні обласні ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА