09:50 13.09.2013

Фільм "Параджанов" висунуто на "Оскар" від України

2 хв читати

Український Оскарівський комітет, створений при Асоціації продюсерів України, 12 вересня вибрав фільм "Параджанов" на премію "Оскар" Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у номінації "Фільм іноземною мовою".

Як повідомляє сайт Асоціації продюсерів України (АПУ), у відборі також брали участь картини "Вічне повернення" режисера Кіри Муратової та "Хайтарма" режисера Ахтема Сейтаблаєва.

За фільм "Параджанов" було віддано шість голосів членів комітету із десяти, за "Вічне повернення" і "Хайтарму" - по два голоси, зазначено в повідомленні.

Фільм "Параджанов" - дебютний повнометражний фільм співрежисерів Олени Фетісової (Україна) та Сержа Аведікяна (Франція), знятий у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ARTE FRANCE, Грузинського та Вірменського національних кіноцентрів. З українського боку фільм представляє кіностудія "Інтерфільм".

Світова прем'єра фільму відбулася на одному з найпрестижніших міжнародних кінофестивалів групи А у Карлових Варах (Чехія) в липні 2013 року, де "Параджанов" представляв Україну в основній міжнародній конкурсній програмі East of the West . На Одеському міжнародному кінофестивалі цього ж року фільм отримав приз "Золотий Дюк" як Найкращий український повнометражний фільм.

У головних ролях знялися: Серж Аведікян, Юлія Пересільд, Карен Бадалов, Заза Кашибадзе, Юрій Висоцький, Алла Сергійко, Віктор Марвін, Костянтин Войтенко.

В український прокат фільм виходить 26 вересня 2013 року.

До Українського Оскарівського комітету входять видатні діячі вітчизняного кінематографу та кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова комітету), лауреат технічної премії "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми "Аргумент-кіно" Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесніков, продюсер, сценарист Ігор Савиченко, режисер Сергій Маслобойщиков і президент Української кіноасоціації Денис Ржавський.

У США номінантів у 24 категоріях буде оголошено 16 січня 2014 року, а 86-а церемонія вручення премії "Оскар" за заслуги у галузі кінематографу за 2013 рік відбудеться 2 березня 2014 року в Dolby Theatre в Лос-Анджелесі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА