17:09 19.09.2013

Необхідно законодавчо зобов'язати оприлюднювати тексти закупівельних контрактів на офіційному порталі про держзакупівлі - думка

2 хв читати

Законодавство про державні закупівлі має передбачати обов'язкове оприлюднення текстів закупівельних контрактів на офіційному веб-порталі про державні закупівлі, вважає директор Центру політичних досліджень і аналітики Віктор Таран.

"Якщо ми говоритимемо про зміни до закону про здійснення державних закупівель, то ми пропонували б зобов'язати замовників оприлюднити субпідрядників, які отримують понад 25% загальної вартості закупівлі, запровадити обов'язкове оприлюднення текстів закупівельних контрактів на офіційному веб-порталі щодо державних закупівель, запровадити обов'язкову перевірку замовником наявності зв'язків між учасниками торгів", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Експерт також вважає за необхідне "запровадження заборони на участь у державних торгах осіб, які пов'язані з представниками замовника, запровадження реєстру недобросовісних постачальників (ті фірми, які між собою домовлялися)".

В.Таран вважає, що найбільш серйозні порушення під час проведення тендерів фіксуються у сфері забезпечення харчуванням у дитячих навчальних закладах, а також у сфері охорони здоров'я, зокрема під час закупівлі вакцин.

Водночас він наголосив: "Немає чемпіонів за галузями, усе йде рівномірно, крадуть скрізь".

Як розповів В.Таран, на місцевому рівні під час проведення держзакупівель існують стандартні схеми: лобіювання чиновниками (депутатами місцевих рад) власного бізнесу, змова сторін ("одна або декілька фірм домовляються, з певною ціною виходить декілька учасників, інших просто не допускають, вони домовляються, ціна, як правило, завищена"), а також схема, за якої фірма виходить на торги, виграє тендер, а потім набирає субпідрядників.

Водночас він зазначив, що за три роки моніторингу ситуації з держзакупівлями, який проводить Центр політичних студій та аналітики, експерти дослідили торги на суму майже 1 млрд грн і виявили численні порушення.

"Лише п’ятьох чиновників було звільнено, а всі кримінальні провадження, які відкривали, певним чином затухають", - сказав експерт.

У свою чергу народний депутат (фракція "Батьківщина") Андрій Пишний заявив: "Усупереч величезній кількості законодавчих актів, які мали б регулювати систему державних закупівель, усупереч цій величезній законодавчій базі, у нас є на сьогодні ось це (факти порушень під час держзакупівель - ІФ)".

Він скаржиться на те, що велика частина інформації стосовно системи державних закупівель є непрозорою.

"У віснику публікується лише попередня заявка, результати тендера - ні. Добитися від фінансової інспекції конкретного результату? Ми отримуємо відповіді про те, що, виявляється, фінансова інспекція не має відповідного підзаконного акта щодо порядку здійснення органами державного фінансового контролю перевірки цієї закупівлі", - сказав А.Пишний.

Він упевнений, що ухвалення закону про відкритість використання публічних коштів (№2012а) дасть змогу уникнути частини корупційних угод під час проведення тендерів.

"Це - законопроект, який реально спрямований на подолання та скорочення обсягів корупційних угод у сфері державних закупівель", - додав депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помічника Джемілєва затримано в аеропорту Кишинева - Чубаров

Розпочато кримінальне провадження за фактом перешкоджання доступу держави до стратегічної інформації про проєктування АЕС – Міненерго

Окупанти обстріляли два села на Харківщині, постраждала пенсіонерка - Синєгубов

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА