14:22 25.09.2013

Місія Європарламенту передала представникам української влади декілька пропозицій для вирішення справи Тимошенко

3 хв читати

Екс-голова Європейського парламенту (ЄП) Пет Кокс заявляє, що місія Європарламенту зі спостереження за вирішенням в Україні проблеми вибіркового правосуддя передала представникам влади країни декілька пропозицій для вирішення питання екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Як повідомляється на персональному сайті Ю.Тимошенко в середу, про це П.Кокс сказав в інтерв'ю телеканалу ТВі. Інтерв'ю було записано під час 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі.

"Ми маємо кілька пропозицій виходу з цієї ситуації. Не раз і не двічі надавали їх українським партнерам. І нині очікуємо рішення президента Януковича", - сказав П.Кокс в інтерв'ю телеканалу ТВі, повідомляє сайт Ю.Тимошенко.

Він також наголосив, що наступні два тижні будуть визначальними для підготовки висновків про виконання Україною критеріїв Євросоюзу, необхідних для підписання угоди про асоціацію. "Ми представимо нашу доповідь у середині жовтня. Через тиждень в Європарламенті буде голосування. Депутати ухвалять рішення щодо того, як Україна впоралася з проблемою вибіркового правосуддя і чи готова до угоди про асоціацію. Того ж тижня на нараду зберуться міністри закордонних справ усіх 28 країн-членів Євросоюзу, вони також винесуть свій вердикт ", - зазначив екс-голова ЄП.

П.Кокс додав, що Україна, ухваливши частину необхідних законів, уже досягла значного прогресу. "Наша місія вітає ці рішення, як і те, що справа, нарешті, зрушила з мертвої точки, хоча ми досі маємо важливі справи, які треба вирішити, і продовжуємо напружено працювати у справі пані Тимошенко", - зазначив представник місії Європарламенту.

"Зміст доповіді ми не можемо розголошувати за жодних обставин. Це величезна таємниця. Першим її має почути Європарламент. Документ не буде дуже довгим, ми викладемо тільки факти – що ми бачили у в'язниці, про що дізналися, чи зауважили порушення закону й основних прав людини. Доповідь скаже сама за себе, але ми ще не маємо висновків. Або ми скажемо, що повністю успішно завершили свою місію, або визнаємо, що вона лише частково виконана і частково не виконана", - сказав П.Кокс.

Екс-голова Європарламенту наголосив, що від доповіді місії залежить доля угоди про асоціацію Україна-ЄС. "Ми дуже добре усвідомлюємо ту відповідальність, яку на нас покладено, і що саме від нашої доповіді залежить так багато. Але особливо добре ми усвідомлюємо ті можливості змін в Україні, які відкрилися перед нами", - зазначив він.

"Коли ми починали свою місію, відносини між Україною та ЄС, на жаль, були заморожені... Якщо порівнювати з початком нашої роботи в Україні, то зараз можна говорити про відчутний прогрес, якого ми досягли за 20 місяців нашої місії, й особливо за останні сім тижнів. Ми майже досягли фінішу, і докладемо всіх зусиль, щоб наша місія стала успішною, щоб ми могли написати позитивну доповідь, і, нарешті, побачити підпис під угодою про асоціацію", - заявив П.Кокс.

Пет Кокс і екс-президент Польщі Александр Квасьневский стали спостерігачами від Європарламенту в судових процесах над Ю.Тимошенко й розпочали роботу 11 червня 2012 року. Відповідних домовленостей було досягнуто між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Пізніше їхній мандат було розширено: крім справ Ю.Тимошенко, вони також спостерігали за справами екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього тимчасового виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка.

18 квітня доповідь місії обговорювалося в Страсбурзі в рамках засідання Конференції президентів Європейського парламенту. Як повідомив президент ЄП Мартін Шульц, за підсумками дискусії було ухвалено рішення про продовження місії до вересня цього року.

П.Кокс на зустрічі з М.Азаровим 21 вересня припустив, що роботу моніторингової місії Європарламенту може бути продовжено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА