09:15 16.10.2013

Європа розцінює клопотання до Януковича про часткове помилування Тимошенко аналогічно до листа, який вирішив долю Луценка, - президент Європарламенту

3 хв читати

Клопотання про часткове помилування екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, передане екс-президентом Європарламенту Петом Коксом та екс-президентом Польщі Александром Квасневським президенту України Віктору Януковичу, має аналогічну законодавчу основу, що й лист, який вирішив справу Луценка, заявив президент Європарламенту Мартін Шульц.

Як стверджує М.Шульц, А.Квасневський та П.Кокс представили в Європарламент текст переданого президенту України В.Януковичу листа від імені Юлії Тимошенко, підготовленого "у тісному співробітництві" ув’язненою з П.Коксом та А.Квасневським, про "часткове помилування екс-прем'єра України".

"Це був аналогічний лист, з аналогічною законодавчою і політичною основою, які ми використовували, щоб позитивно вирішити так звану справу Луценка. Є можливість повернутися до того, що ми досягли півроку тому, і використати аналогічний інструмент, щоб досягти результату у справі Тимошенко", - сказав М.Шульц у Брюсселі у вівторок.

Президент Європарламенту висловив сподівання, що "це може привести до того, що Тимошенко отримає можливість виїхати до Німеччини на лікування".

Як повідомлялося, 4 жовтня 2013 року стало відомо, що А.Квасневський і П.Кокс передали екс-прем'єрові Ю.Тимошенко пропозицію про лікування в Німеччині, й екс-прем'єр її прийняла. Крім того, вони подали президентові України прохання про помилування Ю.Тимошенко.

Ю.Луценка затримали 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду його заарештували. 27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Ю.Луценка винним у вчиненні низки посадових злочинів і засудив його до чотирьох років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив у силі цей вирок. Екс-глава МВС відбував покарання у Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року за вчинення низки посадових злочинів. Термін відбування покарання Ю.Луценка обчислювався з моменту його взяття під варту, тобто з моменту обрання арешту як запобіжного заходу.

Ю.Луценко, а також його рідні неодноразово заявляли, що не проситимуть помилування у президента, оскільки вважають обвинувачення необґрунтованими і розцінюють їх як політичну розправу.

27 лютого 2013 року спостережна місія Європейського парламенту в складі П.Кокса та А.Квасневського просила президента України В.Януковича про помилування екс-глави МВС України Юрія Луценка. "Ми з Коксом звернулися до президента Януковича помилувати Луценка", - повідомив А.Квасневський на 9-й інвестиційній конференції інвесткомпанії "Драгон Капітал". Вони аргументували свою пропозицію тим, що екс-міністр уже відбув половину терміну, і його справа не настільки серйозна.

7 квітня 2013 року президент України Віктор Янукович помилував деяких засуджених, серед яких колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

В указі президента України №197/2013 зазначається, що президент України прийняв рішення про помилування, "розглянувши клопотання про помилування осіб, засуджених судами України, пропозиції Комісії у питаннях помилування та беручи до уваги ступінь тяжкості вчинених злочинів, строк фактичного відбуття покарання, особу засуджених, їх стан здоров'я, поведінку і ставлення до праці до вчинення злочину та після засудження, відшкодування завданого збитку, думку органів і установ виконання покарань, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо доцільності помилування та інші обставини".

Як відомо, звільнення або відправлення на лікування за кордон Ю.Тимошенко є однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна ЄС. Питання підписання Угоди розглядатимуть на саміті Східного партнерства, що відбудеться в листопаді у Вільнюсі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА