15:36 16.10.2013

Ківалов: Зараз потрібно ухвалити новий закон "Про прокуратуру", що відповідає європейським стандартам

2 хв читати

Експерти Венеціанської комісії зійшлися на думці, що закон України "Про прокуратуру" потрібно ухвалювати негайно, а також схвально відгукнулися про заходи, вжиті Україною після червневих рекомендацій стосовно змін до Конституції щодо посилення гарантій судової влади.

Мова про це йшлося під час роботи 96-ї пленарної сесії Венеціанської комісії, зазначив її член від України, народний депутат (фракція Партії регіонів) Сергій Ківалов.

Під час обговорення питань щодо українського законодавства, президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо закликав українські політичні сили бути конструктивними у проведенні судово-правової реформи в Україні, повідомляє прес-служба С.Ківалова.

"Я звернувся до української опозиції, а також до всіх політичних сил України із закликом до конструктивності. Багато чого було зроблено українською владою, Верховною Радою щодо поліпшення законодавства в різних галузях, що дуже важливо для країни і приведе Україну до кращих відносин з Європейським Союзом. система прокуратури, судоустрій, у частині законодавства - щодо цього, думаю, я можу говорити про позитивний результат. Особливо щодо судоустрою", - сказав Дж. Букіккіо.

Він позитивно оцінив реформу судоустрою і висловив побажання побачити, що "під час наступного голосування з цього питання всі політичні сили, включно з опозиційними, проголосують "за".

Комісія також схвально відгукнулася про заходи, вжиті Україною після червневих рекомендацій Венеціанської комісії щодо змін до Конституції України щодо посилення гарантій судової влади.

Європейські експерти відзначили значні поліпшення тексту проекту, "навіть у більшому обсязі, ніж це було запропоновано комісією", - було зазначено під час засідання. Експертам сподобалися ідея уточнення підстав для звільнення судді, вони погодилися з положеннями про роль прокурора у Вищій раді юстиції, поліпшення норм про мандат суддів Конституційного Суду, наявність повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, повноважень Верховного Суду щодо єдності судової практики.

С.Ківалов нагадав, що у Венеції одноголосно ухвалили висновок щодо українського законопроекту "Про прокуратуру": комісія загалом схвалила документ, вказавши на деякі недоопрацювання.

"І експерти Венеціанської комісії, і спікери з різних країн зійшлися на думці, що закон "Про прокуратуру" треба ухвалити негайно. Промовці зазначали, що не можна повністю реформувати систему прокуратури без внесення змін до Конституції. Але це буде наступним етапом. Зараз треба ухвалити новий, що відповідає європейським стандартам, закон "Про прокуратуру", - зазначив депутат.

Він наголосив, що зауваження Венеціанської комісії будуть "інструкцією з доопрацювання закону "Про прокуратуру".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

САП передала до суду справу депутата Одарченка, підозрюваного в підкупі голови Держагентства відновлення

Україна провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо безпекової угоди

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА