16:53 16.10.2013

Кримські татари вимагають від правоохоронців розслідувати напади на мечеті

2 хв читати

Представники меджлісу кримських татар, а також кримського муфтіяту (Духовного управління мусульман Криму) шоковані нападами на мечеті в Криму й вимагають від правоохоронних органів вжиття рішучих заходів для розкриття цих злочинів.

"Мусульмани Криму, як і кримська спільнота загалом, шоковані тим, що сталося. Я думаю, шоковані не лише самим актом вандалізму, а й тим, що злочинці зазіхнули на те спільне, що нас об'єднує, - храми. Водночас зрозуміло, що доки правоохоронні органи не розкриють злочину й не притягнуть до відповідальності і виконавців, і замовників, у суспільстві не бракуватиме різних версій, оцінок та інтерпретацій того, що сталося", - заявив перший заступник голови меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров на прес-конференції в Сімферополі в середу.

Він додав, що для кримських татар важливим є уникнення ескалації ситуації в Криму саме у формі продовження таких злочинів.

"Ми сьогодні вкрай занепокоєні тим, що мовчазна позиція правоохоронних органів (а наразі ми не бачимо таких глибоких персональних оцінок того, що сталося), може дозволити тим, хто має свій план ескалації ситуації в Криму, продовжувати такі злочини".

Як повідомлялося, 13 жовтня сталася пожежа в центральній мечеті Яне Джалі в Саках. Інформація про загоряння надійшла до правоохоронців у неділю о 21.30, о 22.20 пожежу було ліквідовано. Кримська міліція проводить розслідування за фактом займання, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження чужого майна).

Прес-служба ДУМК з посиланням на головного імама Сакського регіону і міста Кезлева (Євпаторія) Емірасана Умерова повідомила, що під час займання в мечеті нікого не було.

"Унаслідок пожежі було пошкоджено частину мечеті, зокрема терасу, кімнату імама й інші підсобні приміщення. В самому молитовному залі також є сліди займання. Офіційної версії займання наразі немає. За тими слідами, які можна побачити після пожежі, можна говорити про умисний підпал мечеті", - йдеться в повідомленні.

15 жовтня в Криму горіла ще одна мечеть. Займання сталося близько 4.00 в кімнаті імама в мечеті, розташованій у селі Рівному Червоногвардійського району.

"Місцеві мусульмани вчасно помітили вогонь і запобігли можливій пожежі. На місце виїхала оперативно-слідча група. Причина займання з’ясовується. Мусульманська громада оцінює збиток", - розповів імам Курманського регіону Арсен Яглиєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА