16:01 23.10.2013

Адаптація техрегламентів у космічній галузі України до вимог ЄС триватиме щонайменше 5 років

2 хв читати

Адаптація технічних регламентів у ракетно-космічному комплексі України до вимог ЄС триватиме щонайменше п’ять років, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Юрій Алексєєв.

"За нашими оцінками (ДКАУ - ІФ), українській ракетно-космічній галузі потрібні п’ять років на адаптацію до технічних стандартів ЄС. Ми вже подали до уряду свої пропозиції з цього приводу", - сказав він.

Ю.Алексєєв не зміг уточнити обсяг орієнтовних витрат на ці цілі, зазначивши, що їх оцінку ще не завершено. "Цифра (параметр витрат - ІФ) іще не відома", - сказав він.

Водночас голова ДКАУ схвалив розпочатий у жовтні в рамках програми ЄС Twinning спільно з Іспанським Національним інститутом аерокосмічних технологій (INTA) проект в обсязі EUR1,5 млн з адаптації до європейських норм українського законодавства й технічних регламентів у галузі супутникової навігації та дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

Оцінюючи на прохання агентства актуальність озвучених раніше ДКАУ планів щодо отримання асоційованого членства в Європейському космічному агентстві (ESA), Ю.Алексєєв назвав "жорсткуватими" для України умови входження до ESA. Вступний внесок становить EUR25млн, уточнив він, зазначивши, що це питання розглядається сьогодні на рівні уряду.

У зв'язку з цим Ю.Алексєєв також зазначив, що провідні підприємства української ракетно-космічної галузі, зокрема КДБ "Південне", ВО "Південмаш", ВАТ "Хартрон", за його словами, "зробили прорив" і вже беруть участь у проектах ESA: нова європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega, створена у рамках європейської кооперації на замовлення ESA, оснащена українським двигуном, сказав він.

Говорячи про перспективи розширення співпраці з ESA, Ю.Алексєєв повідомив, що цю тему він обговорював під час нещодавніх переговорів з головою ESA Жан-Жаком Дорденом (Jean-Jacques Dordain) у Пекіні.

"Ми сказали: давайте дивитися, де ми можемо один одного (космічні комплекси України та країн-учасниць ESA -ІФ) доповнювати", - зазначив голова ДКАУ.

За його словами, серед перспективних напрямів співпраці розглядається, зокрема, участь України в модернізації європейської РН Ariane-5: європейці вже проявили інтерес до українських ракетних двигунів, зазначив він.

Уряд України та ESA підписали угоду про співпрацю у сфері використання космічного простору в мирних цілях у 2008 році. До складу ЄКА входять 17 європейських країн. ЕSА, разом з РФ, США, Бразилією і КНР, належить до основних партнерів України в космічній галузі.

Згідно з раніше озвученими прем'єр-міністром України Миколою Азаровим оцінками, витрати на адаптацію технічних регламентів України до вимог ЄС упродовж десяти років оцінюються у майже EUR165 млрд.

Україна готує на листопад підписання угоди з ЄС про асоціацію і ЗВТ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 46 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина поранена

ВИБУХ У ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За добу відбулося 77 бойових зіткнень, 7 - ще тривають, найгарячішим залишається покровський напрямок

110 ОМБ ім. М.Безручка: Збито черговий ворожий СУ-25

Нова зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 травня

У Москви немає шансу підкорити нашу країну, наших людей, свідомість та історію

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА