16:33 26.10.2013

У ніч на неділю Україна переходить на зимовий час

2 хв читати
У ніч на неділю Україна переходить на зимовий час

У ніч на 27 жовтня Україна перейде на зимовий час - стрілки годинників переведуть на годину назад.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України", в країні діє час другого часового поясу (UTC +2) з переведенням щорічно годинникової стрілки останньої неділі березня о 03.00 на одну годину вперед (літній час) і останньої неділі жовтня о 04.00 на одну годину назад (зимовий час).

У 2011 році після відмови Російської Федерації від практики переходу на зимовий час і фіксації поясів від UTC +4 до UTC +12, в Україні було ухвалено аналогічне рішення (постанова Верховної Ради), але незабаром рішення було скасовано і перехід відбувся і у 2011 р.

Країни Європейського Союзу, більша частина яких перебуває в поясі UTC +1, менша - у UTC і UTC +2, переходять на зимовий час.

У 1930 році в СРСР було введено декретний час, стрілки годинників було переведено на годину вперед проти поясного часу, що діяв на той момент, а переведення стрілок годинника на літній час було введено з 1 квітня 1981 року вже проти декретної часу - в результаті літній час став випереджати поясний на дві години.

У 1990 році декретний час було скасовано на території Української РСР, проте перехід на літній час згодом як скасовували, так і вводили знову; наразі він діє.

Нині близько 80 країн світу переходять на літній і зимовий час у тому або іншому вигляді. Водночас від літнього часу відмовилися Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан, Грузія, Казахстан, Киргизія, Вірменія При цьому Грузія, Туркменістан, Киргизія і велика частина Казахстану й Узбекистану зберегли "декретний час".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА