13:41 30.10.2013

Хакерський злам поштової скриньки посольства України в Азербайджані зумовлений "технічною недбалістю" дипмісії - думка

2 хв читати

Хакерський злам поштової скриньки посольства України в Азербайджані зумовлений недбалістю в дотриманні загальноприйнятих у міжнародній практиці технічних правил роботи дипмісій з інформацією, вважає керівник проектів Всеукраїнської громадської організації "Українська асоціація захисту персональних даних" Валерій Ржечицький.

Під час круглого столу "Кібертероризм та інформаційна безпека" в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу, коментуючи на прохання журналістів технічний аспект цього інциденту, В. Ржечицький зазначив: "технічно, хакерський злам ящика можливий, якщо його роботу організують відкритими каналами".

Водночас, наголосив експерт, у міжнародній практиці, у роботі дипмісій, практика використання під час обміну інформацією технічно незахищених каналів "не схвалюється".

"Усі посольства України, і не лише України, а всі закордонні посольства використовують закриті канали (передання інформації - ІФ)", - зазначив він, уточнивши, що обмін інформацією закритими каналами передання даних у роботі дипмісій регламентовано спеціальною міжнародною правовою базою.

"За сайт посольства відповідає офіцер безпеки посольства", - додав він.

Минулого тижня на сайті міжнародної хакерської групи Anonymous з'явилося повідомлення про злам серверів провайдера EuroTraceTelcom, що обслуговує МЗС України. У результаті було вкрадено всю електронну пошту з домена МЗС mfa.gov.ua.

У повідомленні міститься посилання на архів частини листування, пов'язаної з посольством України в Азербайджані. За заявою зломщиків, у цьому листуванні є інформація про діяльність екс-прем'єра України Юлії Тимошенко в минулі роки, а також зв'язки голови НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна з ФСБ РФ, українськими міністрами і депутатами, нафтовими групами з ОАЕ та Азербайджану про пересилання військових вантажів тощо.

У МЗС України, коментуючи цей інцидент, заявили, що хакерам вдалося зламати резервну поштову скриньку посольства.

"МЗС здійснив перевірки після появи інформації про злам. Я офіційно заявляю, що ніякого зовнішнього втручання в наші офіційні поштові скриньки, зокрема, наших іноземних представництв, не було. Не був зламаний і офіційний сайт" , - заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Водночас Перебийніс підтвердив інформацію зламу і достовірність документів з т.зв "резервної поштової скриньки": "У посольстві України в Азербайджані, окрім офіційної поштової скриньки, була резервна, що використовувалася лише тоді, коли офіційний сервер не був доступний. Тобто, всі документи, що з'явилися в ЗМІ, саме з цієї резервної скриньки", - заявив він.

Представник МЗС ухилився від уточнення обставини появи в дипмісії цієї "резервної поштової скриньки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА