15:55 31.10.2013

МОЗ має намір забезпечити первинну ланку медичної допомоги апаратами з виявлення раку молочної залози

2 хв читати

Міністерство охорони здоров'я підтримує ідею забезпечення центрів первинної медико-санітарної допомоги апаратурою, що дозволяє виявляти онкологічні захворювання молочної залози у жінок.

За словами міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, Донецька область пропонує забезпечити в центрах первинної ланки медичної допомоги апаратуру, що може здійснювати моніторинг онкологічних захворювань молочної залози.

"У нашому табелі оснащення цього немає. Вивчивши їхній досвід, знаючи статистику (що у нас онкозахворювання і смертність від них перебуває на 2-му місці після серцево- судинних), як ви думаєте, ми підемо на таку пропозицію? Безсумнівно, підемо", - заявила вона журналістам у четвер у Києві.

Водночас міністр додала: "В Європі таких (норм - ІФ ) немає. Ми сьогодні, в 21-му столітті, вважаємо , що це правильно".

Глава МОЗ нагадала, що планувалося в рамках реформи перевести лабораторне обстеження пацієнтів на 2-й рівень медико-санітарної допомоги. "Сьогодні прийшли до висновків та нормативно закріплюємо, що нам потрібно централізувати лише дослідження, а децентралізувати забір матеріалів", - сказала Р.Богатирьова.

За її словами, пацієнт може здати матеріал для аналізів у центрі первинної медико-санітарної допомоги, а далі цей матеріал транспортуватимуть до лабораторних центрів, які належать до другого рівня меддопомоги.

"Ми ставимо собі за головну мету наприкінці цього року (а за законом, наприкінці 2014 року) завершити пілотний проект у чотирьох регіонах. Після цього ще раз пройтися нормативною базою, щоб на території України поширити досконалу модель", - пояснила міністр.

Крім того, вона зазначила, що в чотирьох пілотних регіонах працюють 1,6 тис центрів первинної медико-санітарної допомоги, а загалом по Україні їх понад 5 тис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА