18:55 01.11.2013

Угода з ЄС може сприяти приходу в Україну великих гравців лізингу та автопрокату не раніше ніж за 2-3 роки - експерти

3 хв читати

Підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС) може сприяти входженню на ринок лізингу та прокату автомобілів в Україні нових великих гравців, проте перші реальні кроки в цьому напрямі можуть відбутися лише після виконання Україною зобов'язань у рамках угоди, вважають експерти ринку.

"Незважаючи на те, що в Україні присутні представники багатьох міжнародних лізингових компаній та автопрокатних корпорацій, угода може сприяти входженню нових великих гравців на український ринок, але не раніше ніж за два-три роки", - зазначив агентству "Інтерфакс-Україна генеральний директор компанії "Avis Україна" Хайм Капельніков.

На думку заступника голови ради директорів асоціації "Українське об'єднання лізингодавців" Олександра Кощєєва, чинники впливу на український лізинговий ринок можна поділити на політичні та структурно-економічні.

Характеризуючи політичні чинники, О.Кощєєв зазначив, що українська фінансова система залежна від двох таборів - західноєвропейського та російського. "Підписання угоди про асоціацію має поліпшити настрій у європейських банкірів. Водночас апетит до фінансування української економіки у лізингових компаній, що одержують фінансування та вказівки з Москви, може погіршитися", - сказав він.

Таким чином, вважає експерт, пропозиція на ринку лізингових послуг не зазнає суттєвих змін. Водночас найбільш чинником, що суттєво впливає на попит, може стати торговельна "холодна війна" з РФ.

На думку О.Кощєєва, вищеописаний сценарій може мати лише короткостроковий характер (до року), а потім основним стане реальний прогрес у виконанні Україною зобов'язань у рамках угоди і почнуть працювати інші чинники - структурно-економічні.

"Вибір Україною європейського вектора економічної інтеграції має повернути інтерес європейських фінансових інститутів до нашого ринку. Ейфорія 2005-2008 років уже не повториться, проте європейським лізингодавцям тісно у рамках Західної Європи, їм дуже важлива можливість розвиватися на Схід. Україну з її населенням та потенціалом неможливо ігнорувати", - вважає він.

При цьому в сегменті лізингу автомобілів, на думку О.Кощєєва, для європейців очевидний потенціал зростання лізингу авто на порядок.

"По-перше, рівень проникнення лізингових інструментів уп’ятеро-вдесятеро нижчий, ніж у сусідніх східноєвропейських країнах. По-друге, за розвитку інфраструктури фінансування сам по собі ринок автомобілів може відразу подвоїтися. Заради цих перспектив лізингові компанії можуть прийти в Україну, а вже представлені на ринку компанії також активізуються", - сказав експерт.

Підсумовуючи, О.Кощєєв зазначив, що учасники ринку вірять у кількісний та якісний стрибок на ринку лізингу, проте спусковим гачком для нього стане не підписання рамкового документа у Вільнюсі, а перші реальні кроки з виконання Україною зобов'язань перед ЄС.

Водночас голова ради директорів асоціації Роман Іваненко нагадав, що підписання договору про асоціацію з ЄС спрощує переміщення товарів та уніфікує вимоги до виробництва, чого раніше не було, тоді як капітал вільно перетинав кордон і до угоди.

"Проблема в тому, що іноземні капітали з фінансового ринку України йдуть уже який рік поспіль. Головна причина - відсутність справедливої та чесної судової влади і стагнація в економіці. Це покращувати можна не угодою з ЄС, а роботою всередині країни", - вважає Р.Іваненко.

"Я очікую, що глобально почне повільно змінюватися культура бізнесу та державного управління, й озвучені вище проблеми в тривалому періоді вирішуватимуться. Це питання не одного року, а щонайменше декількох років", - додав він.

В Україні основними споживачами лізингових послуг є транспортні компанії - до 60% загальної вартості договорів лізингу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА