12:51 11.12.2013

Азаров звинувачує Євромайдан у зриві соцвиплат, держбюджету-2014, підготовки країни до зими і 200-річчя Шевченка

2 хв читати
Азаров звинувачує Євромайдан у зриві соцвиплат, держбюджету-2014, підготовки країни до зими і 200-річчя Шевченка

Євромайдан заважає уряду вирішити дуже широке коло питань, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів Києві в середу.

"Блокування уряду призвело до зриву розгляду таких життєво важливих питань, наприклад, як погашення заборгованості, виділення чергових коштів "Охматдиту", на реконструкцію централізованих систем водопостачання та водовідведення, енергозбереження, модернізацію централізованих та індивідуальних систем теплопостачання по всій Україні", - сказав він.

Прем'єр включив до цього списку також перерахування дотацій і субвенцій регіонам, питання стійкої роботи атомної енергетики в зимових умовах, оперативних рішень із ліквідації наслідків поривів електромереж, порушень транспортного сполучення та підготовку України до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

"Тому що заблоковані уряд, Міністерство фінансів, Міністерство соціальної політики фізично не могли погасити затримані (соціальні - ІФ) виплати так, як обіцяли до 10 грудня", - сказав, зокрема, М.Азаров.

За його словами, тепер вирішення цих питань перенесено кінця року, а перший віце-прем'єр Сергій Арбузов разом з главами Мінфіну і Мінсоцполітики мають до кінця тижня представити новий графік погашення цієї заборгованості.

Він додав, що лише в Києві борг з компенсації різниці тарифів на теплопостачання, субсидованих з держбюджету, становить 2 млрд грн.

"Сталося те, про що уряд попереджав: безвідповідальні дії деяких політиканів і екстремістів з дестабілізації ситуації в державі боляче позначаються на інтересах громадян", - заявив прем'єр.

Він визначив завдання компенсувати втрати часу в роботі над проектом державного бюджету України, який згідно з Бюджетним кодексом мав бути внесений до парламенту до 15 вересня, а ухвалений - до 1 грудня.

М.Азаров також зажадав жорстко вимагати затвердження проектів місцевих бюджетів.

Водночас опозиція відкидає обвинувачення в тому, що блокування будівлі Кабміну заважає соціальних виплат та іншій роботі уряду. Зокрема, народний депутат, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник раніше зазначив, що всі робочі підрозділи Міністерстві фінансів розташовані на вул. Межигірській на Подолі, а Державна казначейська служба - на вул. Бастіонна на Печерську далеко від будівлі Кабміну. Інші міністерства, навіть розташовані на центральній вулиці Хрещатик поблизу майдану Незалежності, не заявляли про блокування їхньої роботи в результаті протестів.

На думку екс-міністра фінансів, суть проблем у тому, що дефіцит держбюджету-2013 може становити до 100 млрд грн.

Як повідомлялося, залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) до початку листопада і грудня 2013 року становили відповідно 0,4 млрд грн і 1,2 млрд грн, що є найнижчим рівнем з 2003 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА