19:59 19.12.2013

ВР ухвалила закон про амністію учасників протестів

3 хв читати

Верховна Рада ухвалила закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань.

За ухвалення законопроекту в цілому проголосували 339 народних депутатів.

Законопроект представив народний депутат Павло Петренко (фракція "Батьківщина").

П.Петренко перед голосуванням із трибуни повідомив, що законопроект звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада, до дня набуття чинності законом. Це означає, що законопроект не стосується правоохоронців, які побили мітингувальників, оскільки опозиція наполягла на зміні формулювання "осіб, пов'язаних з участю в акціях протесту" на "учасники акції".

Законопроект також визначає, що всі кримінальні провадження проти учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю, а особи - звільненню. Крім того, ці люди вважаються несудимими.

Нові кримінальні провадження та провадження щодо здійснення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті стосовно учасників акцій протесту і масових заходів у період із 21 листопада і до дня набуття чинності цим законом.

Проект поданий народними депутатами від фракції "Батьківщина" П.Петренком, від фракції "УДАР" Віталієм Карпунцовим, від фракції "Свобода" Олегом Махніцьким, від фракції Партії регіонів Нестором Шуфричем та Юрієм Мірошниченком, який є представником президента в парламенті.

П.Петренко наголосив, що після набуття чинності цим законом має бути закрито кримінальні справи та скасовано вироки судів.

"Це стосується виключно громадян, які висловлюють свій протест проти дій влади, для того, щоб проти них не застосовувалися репресії у вигляді кримінальних справ і адміністративних порушень", - розповів депутат журналістам.

За його словами, згідно із законом, мають бути закриті кримінальні провадження, а вироки, які ухвалили суди, підлягають перегляду; мирні громадяни, які беруть участь в акціях протесту, підлягають звільненню від кримінальної відповідальності, "усі штрафи скасовуються, всі умовні терміни відбування покарання відміняються, і усі, хто перебуває нині під арештом, підлягають звільненню".

П.Петренко також зазначив, що у разі, якщо президент застосує до закону право вето, то, за його словами, той факт, що за цей закон проголосували 339 народних депутатів, "теоретично означає, що в парламенті є кількість голосів, яка може подолати вето президента".

Водночас після ухвалення закону лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок наголосив, що цей документ не дозволяє переслідувати учасників демонстрацій і дає можливість звільнити від відповідальності осіб, які брали участь в акціях протесту з 21 листопада.

За його словами, це перший крок із виконання вимог опозиції, що стосується припинення в Україні політичних переслідувань.

О.Тягнибок також пояснив, що ухвалення закону означає: понад 300 активістів, які брали участь в акціях Євромайдану, не переслідуватимуть, їх не викликатимуть на допити.

У свою чергу, лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що представники Партії регіонів пропонували до цього закону ввести норму, згідно з якою від відповідальності звільняються працівники правоохоронних органів, проте ця норма не пройшла: всіх, хто брав участь у мирних акціях, не переслідуватимуть, а тих, хто бив мирних громадян, притягатимуть до відповідальності.

Лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко вважає, що президент Віктор Янукович підпише ухвалений Верховною Радою закон.

"У разі дотримання цього закону влада виконає першу вимогу - щодо звільнення та непереслідування учасників мирних акцій протесту. Але актуальними залишаються також питання покарання винних у побитті людей на Майдані та відставки уряду Азарова. А виходом із політичної кризи є призначення дострокових президентських і парламентських виборів", - наголосив В.Кличко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА