10:25 27.12.2013

Дніпропетровських інтернет-журналістів береться захистити Спілка журналістів

2 хв читати

Дніпропетровська облорганізація Національної спілки журналістів України (НСЖУ), для забезпечення безпеки інтернет-журналістів, готова видавати колегам прес-карти, які підтверджуватимуть їхній професійний статус.

Як розповів агентству "Інтерфакс-Україна" голова правління Дніпропетровської облорганізації НСЖУ Олексій Ковальчук, із кожним місяцем в Інтернеті зростає кількість сайтів, на яких працюють переважно молоді журналісти, фрілансери.

"Ці люди не мають посвідчень журналіста, оскільки сайти не реєструються в юстиції. Не маючи посвідчення, прес-карт, саме вони можуть опинитися в складній, небезпечній ситуації. Щоб убезпечити колег, ми розробили прес-карту, яку зможуть отримати інтернет-журналісти, не залежно від того, чи є він членом НСЖУ", - розповів О.Ковальчук.

За його словами власник сайта має написати заяву до Дніпропетровської ОО НСЖУ з проханням видати прес-карту журналістові.

"У заяві має бути зазначено назву сайту, хостинг, на якому його зареєстровано, прізвище та ім'я журналіста, його коротке досьє. Прес-карта перереєструється один раз на рік", - зазначив О.Ковальчук.

Він також наголосив, що обласна організація не просто засуджує методи тиску на журналістів, але формує низку вимог до силових і владних структур із питання тісної співпраці з представниками ЗМІ.

"Ми наполягаємо на конструктивному діалозі з владою та органами внутрішніх справ. Національна спілка журналістів завжди обстоювала позиції професійного ставлення колег-журналістів до своїх обов'язків, але ми маємо право вимагати того самого і від структур, які мають захищати наші громадянські та професійні права",- заявив О.Ковальчук.

Як повідомлялося, в середу міліція розпочала розслідування за фактом нападу на позаштатного спеціального кореспондента комунального підприємства "Редакція газети "Зоря" В'ячеслава Поєздніка.

Під час слідчих дій було встановлено, що В.Поєзднік став свідком дорожньо-транспортної пригоди, яку почав знімати на камеру.

У результаті між ним і громадянами, які стали учасниками ДТП, виник конфлікт, під час якого останні почали штовхати В.Поєздніка.

Слідчий відділ Ленінського райвідділу міліції вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і 23 грудня було розпочато кримінальне провадження з правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу (умисне легке тілесне ушкодження).

Потім під час перевірки В.Поєзднік пред'явив посвідчення позаштатного спеціального кореспондента КП "Редакція газети "Зоря" і на підставі зібраних матеріалів, що підтверджують приналежність останнього до працівників засобів масової інформації, кримінальне провадження 25 грудня було перекваліфіковано на ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА