14:47 09.02.2021

У НСЖУ називають позасудові заходи до "каналів Медведчука" небезпечним прецедентом, але підтримують право держави на захист інформпростору - заява

3 хв читати
У НСЖУ називають позасудові заходи до "каналів Медведчука" небезпечним прецедентом, але підтримують право держави на захист інформпростору - заява

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) не захищає редакційної політики будь-яких медіа, зокрема і телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK, але при цьому виступає за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів, і тому висловлює занепокоєння позасудовим застосуванням щодо цих телеканалів обмежувальних заходів.

"Право держави в законний спосіб захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди незаперечне, тим більш – в умовах гібридної війни, розв’язаної проти України. Водночас застосування інструменту санкцій РНБОУ і припинення роботи медіа має ґрунтуватися на публічних доказах і відбуватися з дотриманням визначених законом процедур", - ідеться в заяві Секретаріату НСЖУ, ухваленій за підсумками онлайн-засідання 8-9 лютого та оприлюдненій на сторінці спілки у Facebook у вівторок.

У НСЖУ зазначають, що відповідно до своїх статутних завдань та повноважень захищають ЗМІ в конфліктах із владою, але при цьому наголошують, що "свобода слова не дає підстав журналістам зловживати нею, хоч би де вони працювали. І коли будь-яке медіа дозволяє собі ставити під сумнів національну державність і територіальну цілісність України, виправдовувати вчинену проти неї збройну агресію – цим діям мають своєчасно давати оцінку компетентні державні органи, не чекаючи "слушного політичного моменту", - йдеться в заяві.

У спілці засуджують заклики до насильства щодо журналістів і працівників ЗМІ й наголошують, що за редакційну політику відповідальні насамперед власники і топ-менеджери ЗМІ, а на виявлені порушення має реагувати Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, що має для цього відповідні повноваження. "Разом з тим і представники журналістської спільноти мають усвідомлювати рівень відповідальності в роботі зі словом і фактами, у підготовці матеріалів і програм, дотримуючись загальноприйнятих стандартів професії, не вдаючись до маніпуляцій, які перетворюють журналістику на інструмент пропаганди", - наголошують у НСЖУ.

"Позасудові обмежувальні заходи – сам по собі небезпечний прецедент. Цей інструмент може бути використаний для тиску на інших мовників або для вжиття аналогічних санкцій, приміром, до телеканалів групи 1+1 (у них Медведчук володіє часткою акцій) або "телеканалів Порошенка" "Прямий" і "5 канал", які, на думку одного з високопосадовців, часто показують "агентів російської пропаганди", - йдеться в заяві.

У НСЖУ наголошують, що свобода слова в Україні передбачає широку дискусію з суспільно-політичних питань, але лише на основі дотримання законів. Також у спілці зазначають, що не слабкість, а незалежні медіа, свобода слова, свобода самовираження є відмінною рисою кожної демократичної держави.

"Закликаємо владу поважати цю свободу, піклуючись про надійний захист інформаційного простору України", - резюмується в заяві.

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів – "112", NewsOne і ZIK, які пов'язують з одним із лідерів партії "ОПЗЖ" Віктором Медведчуком.

Згідно з рішенням, персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи застосовуватимуться, зокрема, до Тараса Козака та юридичних осіб "Аріадна ТВ", "Новий Формат ТВ", "ТВ Вибір", "Телерадіокомпанія "112-ТВ", "Лідер ТВ", "Партнер ТВ", "Новини 24 години", "Нові комунікації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА