19:21 21.01.2014

Глава Мін’юсту "не в захваті" від введення кримінальної відповідальності за наклеп

2 хв читати

Міністр юстиції України Олена Лукаш заявила, що "не в захваті" від введення кримінальної відповідальності за наклеп.

"Я особисто не в захваті від її (статті в Кримінальному кодексі - ІФ) існування", - сказала О.Лукаш на брифінгу у вівторок.

Водночас, за її словами, кримінальна відповідальність за наклеп існує у низці європейських країн, зокрема в Чехії, Данії, Фінляндії, Греції, Італії, Іспанії, Франції, Німеччині та інших.

На думку О.Лукаш, українські журналісти не вдаються до свідомо неправомірного збирання та поширення недостовірної інформації.

"Тому ваші професійні побоювання є на сьогодні безпідставними, проте якщо така норма існує в міжнародному документі, то хотілося б розуміти критику, яка звучить", - сказала міністр.

Як повідомлялося, так званий закон Олійника-Колесніченка набуває чинності з 22 січня, окрім підпункту 5 пункту 18 розділу I закону (про введення норми щодо продажу sim-карт за паспортами), який набуде чинності з 1 травня 2014 року.

Верховна Рада ухвалила закон авторства народних депутатів фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка 16 січня, президент України Віктор Янукович підписав 17 січня.

Законом, зокрема, вводиться кримінальна відповідальність за наклеп та екстремістську діяльність.

Автори закону впевнені, що в Україні масового поширення набуло таке явище як екстремізм, "тобто діяльність, спрямована на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення або утримання влади, розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму".

Згідно з ухваленим законом, наклеп (свідоме поширення недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи) карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян або громадськими роботами до 200 годин, або виправними роботами на термін до 1 року.

Наклеп у творі, який публічно демонструється в ЗМІ або мережі Інтернет, або ж вчинений особою, раніше судимою за наклеп, карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами на термін до 1 року.

Наклеп, поєднаний зі звинуваченням у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, карається виправними роботами на термін від 1 до 2 років або обмеженням волі на термін до 2 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА