17:31 26.01.2014

Івано-Франківська і Тернопільська облради заборонили Партію регіонів і КПУ. В Партії регіонів назвали це незаконним

3 хв читати

Тернопільська та Івано-Франківська обласні ради ухвалили рішення про заборону діяльності та символіки Комуністичної партії України і Партії регіонів на території своїх областей.

Як повідомляється на сайті Івано-Франківської облради, відповідне рішення, ухвалене на позачерговій сесії, підписав у суботу його голова Василь Скрипничук.

"Відповідно до статей 2, 3, 4, 21 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" обласна рада вирішила: схвалити "Звернення обласної ради до членів Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів та прислужників нинішнього режиму"; заборонити на території Івано-Франківської області діяльність і використання символіки Партії регіонів і Комуністичної партії України як таких, що суперечать національним інтересам і порушують права та свободи громадян України", - йдеться в рішенні Івано-Франківської облради, підписаному головою облради Василем Скрипничуком.

У "Зверненні до членів Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів та прислужників діючого режиму" йдеться, що "події, які останнім часом відбуваються в Україні, зокрема розгул корупції, соціальна нерівність, відмова від європейського вектора зовнішньої політики України, ухвалення антиконституційних диктаторських законів, свавілля правоохоронних органів та спецпризначенців... показали глухоту влади до вимог українського народу, неспроможність керівництва держави - представників правлячої Партії регіонів подолати політичну кризу, загострили зростання напруження в суспільстві і спричинили масові акції протесту в Україні та області".

"На руках вашої партії залитий кров'ю українського народу Майдан і вбивство невинних людей. Будучи членами Партії регіонів, ви також несете політичну і моральну відповідальність за дії своїх соратників... Сьогодні ми закликаємо вас зробити вибір на користь українського народу. Звертаємося до кожного члена Партії регіонів: виходь або відповідай!", - йдеться у зверненні.

У документі також міститься заклик до жителів області "чинити моральний тиск на тих, хто й надалі перебуватиме в лавах Партії регіонів".

Як повідомляє "Українська правда", аналогічне рішення про заборону діяльності та символіки Партії регіонів і КПУ на території області ухвалили в суботу на позачерговій сесії Тернопільської обласної ради.

Водночас у Партії регіонів заявляють, що ухвалені Тернопільською та Івано-Франківською обласними радами рішення про заборону діяльності та символіки Партії регіонів і КПУ на території своїх областей суперечать українському законодавству і базовим принципам демократії.

"Зазначені обласні ради явно вийшли за межі повноважень, які вони мають відповідно до законодавства. Конституція України, закон України "Про політичні партії в Україні" передбачають тільки один механізм заборони діяльності політичної партії - згідно з рішенням суду. Судом першої інстанції у справах такого роду є Верховний Суд України, а ініціювати розгляд справи може Міністерство юстиції або Генеральний прокурор", - пояснив народний депутат фракції Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя Дмитро Шпенов.

За його словами, ці рішення не мають жодної юридичної сили, проте є дуже небезпечним прецедентом, оскільки Тернопільська та Івано-Франківська обласні ради фактично намагаються підмінити судову гілку влади.

"Ці рішення викликають як мінімум подив і з моральної точки зору. Політичні сили, які декларують свою відданість принципам демократії, ухвалюють рішення про заборону політичних партій, які підтримала половина виборців нашої країни. Йдеться про порушення одного з базових демократичних принципів, закладених у нашій Конституції - відсутність обмежень прав громадян залежно від їхніх політичних переконань", - зазначив Д.Шпенов.

Він наголосив, що в нинішній непростий для країни момент надзвичайно важливо скрупульозно дотримуватися чинного законодавства і не ухвалювати зопалу необдуманих політизованих рішень. "Якщо обласні ради почнуть ухвалювати рішення, що перебувають у віданні центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади і намагатися підмінювати їх - ми ризикуємо увергнути країну в хаос і навіть створити загрозу її територіальної цілісності. Представникам усіх політичних сил варто забути про миттєві цілі, інтереси та інтриги і згадати про відповідальність за країну", - резюмував парламентарій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА