19:48 20.03.2014

Верховній Раді пропонують денонсувати договір про нерозповсюдження ядерної зброї - законопроект

3 хв читати

Народні депутати від фракцій "Батьківщина" та "УДАР" внесли до Верховної Ради проект закону про денонсацію договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, цей проект закону в четвер внесли народні депутати Сергій Каплін ("УДАР"), Валентин Королюк та Олександр Чорноволенко (обидва - "Батьківщина").

Тексту законопроекту або інших супровідних документів на сайті парламенту поки що немає.

Парламент України 16 листопада 1994 року ухвалив закон "Про приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968" із низкою застережень, серед яких значиться, що загроза силою чи її використання проти територіальної цілісності та недоторканності кордонів чи політичної незалежності України з боку будь-якої ядерної держави, так само, як і застосування економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, "розглядатимуться Україною як виняткові обставини, що поставили під загрозу її найвищі інтереси".

Цей закон набував чинності після надання Україні ядерними державами гарантій безпеки, оформлених шляхом підписання відповідного міжнародного договору.

5 грудня 1994 року було підписано так званий Будапештський меморандум - міжнародний договір між Україною, США, Росією та Великою Британією про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом із роззброєння ООН із метою поставити міцну перешкоду на шляху розширення кола країн, що мають ядерну зброю, забезпечити необхідний міжнародний контроль за виконанням державами взятих на себе за договором зобов'язань з тим, щоб обмежити можливість виникнення збройного конфлікту із застосуванням такої зброї.

Схвалений Генеральною Асамблеєю ООН 12 червня 1968 і відкритий для підписання 1 липня 1968 у Москві, Вашингтоні та Лондоні. Набув чинності 5 березня 1970 після здачі на зберігання ратифікаційних грамот державами-депозитаріями (СРСР (підписав у 1968 р.), США (1968), Велика Британія (1968), а також 40 іншими країнами.

Учасниками договору є майже всі незалежні держави світу. Не є учасниками договору Ізраїль, Індія, Пакистан і КНДР.

За офіційними даними, загалом Україні "в спадок" від стратегічного арсеналу колишнього СРСР дісталися 130 ракет SS-19 та 46 ракет SS-24. У рамках ядерного роззброєння країни всі 1300 боєголовок із цих ракет демонтовано і вивезено до Росії, звідки після переробки повернулися в Україну у вигляді палива для атомних електростанцій. Останню ядерну боєголовку було вивезено з України в липні 1996 року.

Водночас в українських ЗМІ зазначено, що наземне стратегічне ядерне угруповання на території України налічувало 1240 боєголовок. В інших українських ЗМІ називалися цифри 1240, а також 1272 ядерні боєголовки, і зазначалося, що точна кількість боєголовок, що дісталися Україні після розпаду СРСР, невідома.

Водночас у лютому 2004 року МЗС України заявило: "Що стосується ядерної зброї колишнього СРСР, слід ще раз підтвердити, що, виконуючи зобов'язання за двосторонньою угодою з Російською Федерацією про порядок переміщення ядерних боєприпасів з території України на центральні передзаводські бази Російської Федерації з метою їх розукомплектовування та знищення від 11 квітня 1992 року, Україна ще в травні 1992 року забезпечила вивезення до Російської Федерації всіх тактичних ядерних боєприпасів. 1 червня 1996 року завершився процес вивезення з території України до РФ стратегічних ядерних боєприпасів. Таким чином, Україна своєчасно та повністю виконала свої зобов'язання щодо ядерної зброї, яка було успадкована нею від колишнього СРСР".

В українських ЗМІ зазначається, що невідома доля не менше ніж 180 тактичних ядерних боєголовок і кількох стратегічних ракет.

13 листопада 2001 року президент Росії Володимир Путін оголосив про знищення останньої ядерної ракети, вивезеної з території України. У заяві В.Путіна зазначалося, що "наприкінці жовтня 2001 року відповідно до рішення президентів Росії, США та України від 14 січня 1994 року знищено останній ядерний боєприпас, вивезений із території України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА