14:50 18.05.2014

Чубаров: Над кримськотатарським народом і його пам'яттю сьогодні просто познущалися

2 хв читати

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликає російську владу визначитися, коли вони щирі щодо кримських татар: тоді, коли кажуть, що захищають їхні права, або коли забороняють проведення мітингів.

"Я хочу дізнатися: хто в цій державі говорить неправду - або ті, хто говорить про наші права, і вони перебувають у Москві, або військові та спецслужби, які сьогодні просто познущалися над нашою пам'яттю, над цілим народом", - сказав Р.Чубаров журналістам після завершення мітингу пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу в селищі Ак-Мечеть у Сімферополі.

Він висловив обурення спробами заглушити вертольотами проведення мітингу. "Вертольоти, що облітали мирний мітинг, де люди моляться про душі сотень загиблих у роки тоталітарного режиму - у нас з цього приводу виникає дуже багато запитань", - зазначив голова Меджлісу.

На його думку, це свідчить про те, "що і як думають вони (влада - ІФ) про нас". "Вертоліт - це була гідна відповідь на очікування кримських татар", - наголосив Р.Чубаров.

Крім того, він нагадав, що після заборони на проведення заходів у результаті тривалих дискусій вдалося домогтися, щоб заходи пройшли локально в регіонах Криму, проте десятки тисяч людей, які хотіли приїхати в Сімферополь на мітинг, не змогли цього зробити, оскільки дороги було заблоковано.

"Ми почули про те (від російської влади) що будуть відновлюватися наші права. Це було з одного боку. І при цьому ми маємо проблеми з проведенням взагалі меморіальних заходів у пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу. У нас хотіли забрати пам'ять. Жоден народ не може існувати без своєї історичної пам'яті, тим паче, якщо йдеться про сотні тисяч жертв у нещодавньому минулому", - сказав голова меджлісу.

Він зазначив, що "в Криму в останні 23 роки ці мітинги вже не просто стали звичними - вони стали більш зрозумілими для людей різних національностей, і з кожним роком на площі було дедалі більше людей різних національностей". "А цього разу нам взагалі заборонили проводити мітинг", - зазначив Р.Чубаров.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на траурний мітинг у селищі Ак-Мечеть у Сімферополі, присвячений 70-річчю депортації народів Криму з півострова, зібралися до 20 тис. осіб. Люди продовжували підходити навіть після того, як на мітингу було зачитано резолюцію.

Як повідомлялося, кримська влада запропонувала кримським татарам провести жалобний захід не на площі Леніна в Сімферополі, а на Сімферопольському Мусульманському цвинтарі "Абдал". Водночас меджліс татарського народу ухвалив рішення провести всекримський жалобний молебень не на цвинтарі, а на площі перед мечеттю в сімферопольському селищі Ак-Мечеть.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА