12:40 01.08.2014

Генпрокуратура затримала колишнього першого заступника голови НБУ Приходька - Герасимюк

2 хв читати
Генпрокуратура затримала колишнього першого заступника голови НБУ Приходька - Герасимюк

Генпрокуратура затримала колишнього першого заступника голови Національного банку України Бориса Приходька, повідомив перший заступник генерального прокурора України Микола Герасимюк.

"Генеральна прокуратура вчора пізно ввечері затримала колишнього першого заступника глави Нацбанку Приходька Бориса Вікторовича. За результатами проведеного розслідування встановлено, що в лютому 2014 року перший заступник голови НБУ за попередньою змовою з главою правління ВАТ "Аграрний фонд" і посадовцями "Брокбізнесбанку" незаконно заволоділи грошовими коштами ВАТ "Аграрний фонд" у розмірі 2 млрд 69 млн грн", - заявив він на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

За словами першого заступника генпрокурора, колишньому першому заступнику глави НБУ та главі правління ВАТ "Аграрний фонд" повідомили про підозру в скоєнні злочину.

"Приходько обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - розповів він.

"Очевидно, що ці злочини не можна було скоїти без сприяння вищих посадовців держави, центральних органів влади і власників "Брокбізнесбанку", - наголосив представник Генпрокуратури.

Щодо участі Б.Приходька у скоєнні злочину, то, за словами першого заступника генпрокурора, він виконував функцію організатора скоєння цього злочину, безпосередньо приймав рішення про видачу засобів Нацбанку і забезпечував ці операції впродовж одного банківського дня.

"Денис Бугай як голова наглядової ради (ПАТ "Брокбізнесбанк" - ІФ) давав дозволи на проведення необхідних для цього злочину операцій", - зазначив М.Герасимюк.

Він нагадав, що про підозру в скоєнні злочину Д.Бугаю повідомили ще в квітні, а нині йому змінено запобіжний захід на особисте зобов'язання

Глава правління "Аграрного фонду" перебуває на лікуванні.

М.Герасимюк повідомив, що слідство перевіряє версії можливої причетності до скоєння злочину також керівників середньої ланки, начальника департаменту.

"Також перевіряють версію про причетність до скоєння злочину вищих посадовців держави, у безпосередньому підпорядкуванні яких були виконавці цього злочину", - заявив він.

Відповідаючи на запитання про те, за якими статтями підозрюють Б.Приходька, М.Герасимюк назвав ч. 5 ст. 191 (привласнення, розкрадання майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) коштів, отриманих злочинним шляхом) КК України.

Б.Приходька було призначено першим заступником глави Нацбанку в грудні 2012 року, раніше він працював директором казначейства Державного ощадного банку України.

У березні 2014 року Б.Приходька перевели на посаду заступника глави НБУ.

ВАТ "Аграрний фонд" із статутним капіталом 5 млрд грн було створено в квітні 2013 року згідно з постановою уряду.

Брокбізнесбанк засновано 1991 року. За даними ГК "СЄПЕК", вона володіє 40% акцій Брокбізнесбанку. За даними самого банку, на 1 січня 2014 року Олександр Буряк володів 9,3961% його акцій, Сергій Буряк - 9,3962%. У червні 2014 року НБУ вирішив ліквідувати Брокбізнесбанк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

Ворог за добу втратив 1030 осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА