09:27 22.08.2014

Україна готова протистояти поширенню вірусу Ебола - МОЗ

2 хв читати
Україна готова протистояти поширенню вірусу Ебола - МОЗ

В Україні забезпечуються всі необхідні заходи для боротьби з поширенням вірусу Ебола, повідомила головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я Ольга Голубовська на прес-конференції в Києві в четвер.

Вона зазначила, що Україна долучилася до міжнародних заходів із запобігання проникненню і поширенню вірусу, від якого на сьогодні немає засобів профілактики і лікування.

О.Голубовська акцентувала увагу на тому, що основний механізм передання захворювання - контактний, тоді як повітряно-крапельним шляхом захворювання не передається. "Повітряно-крапельний механізм не присутній. Навіть якщо ви сиділи в одному літаку з носієм вірусу, це не означає, що ви захворієте", - сказала вона.

За словами представника Мінохорониздоров'я, інкубаційний період захворювання становить 21 день, а лікування зводиться до терапії невідкладних станів. Вірус передається через біологічні рідини, зокрема відомі випадки передання вірусу статевим шляхом.

О.Голубовська зазначила, що в Україні аналіз на вірус Ебола може зробити лише лабораторія Одеського протичумного інституту, який спеціалізується на особливо небезпечних інфекціях, і лише методом електронної мікроскопії. Крім того, діагноз може бути підтверджений в референс-лабораторіях ВООЗ в Ліоні та Гамбурзі.

У свою чергу, виконувач обов'язків голови Державної санітарно-епідеміологічної служби (Держсанепідслужба) Олександр Кравчук зазначив, що на сьогоднішній день ареал розповсюдження захворювання охоплює чотири країни Західної Африки - Ліберія, Сьєрра-Леоне, Гвінея і Нігерія. Водночас, за його словами, це не означає, "що якщо громадяни прибувають з цих країн, то їх одразу ж починають обстежувати".

А.Кравчук також уточнив, що Україна не має прямого авіасполучення з цими країнами. "Окрім чартерних рейсів, з цих країн рейсів немає. Носії вірусу можуть потрапити лише чартерними або транзитними рейсами, найчастіше через Париж, тому в аеропортах України посилено контроль за пасажирами цих напрямків", - уточнив глава відомства.

При цьому О. Кравчук зазначив, що всі авіаперевізники виконують правила ICAO, що передбачають обов'язкове інформування екіпажем країни, до якої він прибуває, про наявність на борту пасажира, стан якого викликає підозру на наявність захворювання.

Крім того голова Держсанепідслужби повідомив, що до прийому пацієнтів в Україні з підозрою на вірус готові Клінічна лікарня № 1 та Олександрівська лікарня міста Києва. Крім того, в санітарно-карантинних пропусках через кордон "є спеціально навчений персонал, який вчасно зреагує".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

ГУР про навчання РФ: Ядерний шантаж - стабільна практика режиму Путіна

Унаслідок нічних авіаударів по Золочеву Харківської області постраждали три людини - прокуратура

У Голосіївському районі Києва знайдено російську ракету Х-69, її бойову частину знешкоджено

ППО збила ракету над Дніпропетровщиною - голова області

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА